Rozkošný pásovec Pumlíč je „nepravděpodobné“ zvíře. Miluje mravence a plavání

31. květen 2021

Umí se každý pásovec stočit do kuličky? A věděli jste, že se umí nafouknout, aby se jim lépe plavalo? Protože už nějakou dobu do studia Junioru zvířátka kvůli pandemii nemohou, rozhodli jsme se vám připomenout tuhle milou návštěvu, která proběhla na konci loňského roku.

Chovatelka Lucie Vaňková přinesla Veronice Hájkové ukázat roztomilého pásovce Pumlíče. Ten je doma v Zooparku Zájezd a ve studiu Junior všechno důkladně prozkoumal

Milovník mravenců

Pásovec kulovitý je jeden z menších druhů pásovců. Váží jen kolem jednoho a půl kila. Jeho tělo je kryto kostěným krunýřem spojeným kožnatými pásy. Když se lekne, dokáže se svinout do vtipné kuličky. Největší pochoutkou jsou pro něj mravenci. U nás ve studiu ale nepohrdl ani červíkem.

Pásovec Pumlíč a chovatelka Lucie Vaňková

Ne každý pásovec se umí stočit

Všichni pásovci žijí na území Jižní Ameriky. Větší druhy pásovců, které mohou vážit až čtyřicet kilo, se do úplné kuličky stočit neumí.

I když se to nezdá, pásovci jsou dobří plavci a rádi se koupou. Okolí žaludku totiž dokážou nafouknout vzduchem a to je nadnáší.

Pásovci špatně vidí a občas i do něčeho narazí, ale mají výborný čich. Pumlíč podle něj dokonce pozná i svou ošetřovatelku.

Pásovec Pumlíč prozkoumává studio Rádia Junior

Cítí pásovec, když ho někdo hladí? Jaký má jazyk? A podařilo se Pumlíčovi poslat email? Podívejte se na video a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior >>

autoři: Veronika Hájková , kpe

Související