Doma jsem měl snad dvě stě kousků, vzpomíná úspěšný yoyer Kučera na svou sbírku

18. únor 2021

Robert Kučera není jen tak obyčejný yoyer. Je totiž mistrem Evropy. Vysvětlil nám třeba i to, jaký je rozdíl mezi yoyem a jojem.

K yoyu se Robert Kučera dostal relativně pozdě, když mu bylo už osmnáct let. To bylo v roce 2007. Teď už je ostřílený profík a mistr Evropy. Kláře Novákové vysvětlil, že yoyo opravdu není na gumičce a spoustu dalších věcí.

Není to žádná novinka

Dnešní mladí yoyeři mají podle Roberta lepší podmínky, než když se s touhle zábavou u nás asi před dvaceti lety začínalo. „Když nastoupíš do rozjetého vlaku, rovnou jedeš rychlejc,“ říká. Dříve totiž nebylo nikde moc informací a nadšenci si na vše museli přicházet sami. Dnes se dá třeba na YouTube najít spousta super návodů a vše je tedy o dost snazší.

S yoyem je zábava

Joja ale nejsou žádnou novinkou poslední doby. Jsou známá už stovky let. Objevovala se například i v antickém Řecku. Některé triky, které teď používají začátečníci, vznikly už před šedesáti lety v Americe.

Jaký je rozdíl mezi jojem a yoyem?

Jak se od sebe liší jojo a yoyo? Obě mají společné dva disky, mezi kterými  je navázaný provázek. Jojo je spíše hračka a šňůrku má uchycenou napevno. Pohybuje se tedy jen nahoru a dolů a nic moc speciálního s ním nejde vyvádět.

S obyčejným jojem moc triků nevykouzlíte

Yoyo má provázek upevněný jinak, a tak když je dole, nemusí se hned vrátit nahoru, ale protáčí se. Díky tomu se s ním dají dělat různé triky.

Nový trend je horizontální styl

I v yoyování se čas od času objeví nějaká novinka. Teď je v módě horizontální styl. Yoyo se tedy neháže směrem dolů, ale do dálky a nakloněné.

Někdy tak sviští vzduchem v úplně horizontální, tedy vodorovné poloze. „Yoyer musí yoyo držet neustále v napětí, aby mu nespadlo dolů,“ popisuje Robert.

Na sbírku sedal prach

Robert má yoya opravdu rád. O tom svědčí i jeho sbírka, která měla na váhu nějaká dvě kila. Sympatický yoyer odhadl, že mohla obsahovat až dvě stě kousků. Když se ale stěhoval, sbírku vytřídil a yoya, na které stejně jen sedal prach, poslal dál.

A nestačilo by mu jen jedno? Kdepak. Yoya jsou totiž různá a s každým se dá dělat něco jiného. Průměrná yoya mají tak pět centimetrů, ale existují i větší a menší. Nejmenší yoyo, které se vyrábí, má průměr asi jako naše jednokorunová mince.

Za jak dlouho se dá yoyování naučit? Od kolika let se dá věnovat závodnímu yoyování? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Klára Nováková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související