Domino

31. leden 2012
Domino

Vysíláno do konce srpna 2012.

V té době vziklo Rádio Junior.
Rozhlasový magazín pro všechny holky a kluky, kteří umějí poslouchat.
S Dominem mohou teenageři navštívit svět přírody, sportu, vědy a techniky, hudby, kultury a počítačů. Samozřejmě nechybí ani pravidelná linka důvěry, soutěže a dobrodružné seriály.

Domino má povětšinou jednoho zajímavého hosta. „Nesedí“ jen ve svém domovském městě, ale vyráží za posluchači i na cesty.

A tak každé úterý a čtvrtek nás zdraví redaktoři a děti např. z Plzně, Liberce, Brna, Ostravy, atd. Velkou oblibu si našla i léta vysílaná linka důvěry Domina, která řeší trápení a problémy současných teenagerů – různé závislosti, rozvody rodičů, kamarádství a podobně.
Posluchači mohou být každý týden hodinu v přímém spojení s psychologem, který jim buď hned, anebo následně mailem poradí a pomůže. Domino se také podílí na různých celostátních akcích a soutěžích jako např. Nejlepší česká škola, Zlatý oříšek, Eurorebus nebo Dreamcatcher.

Adresa Domina se stala známá nejen ve světě dětí, ale i dospělých, kteří pro ně připravují program a věnují se jim.

Moderují:
Všichni moderátoři.

Historie:
Poprvé se ozvala znělka Domina v Českém rozhlase 2 Praha 4. ledna 1982 ve 14.00. Až na jednu malou (jeden a půlletou přestávku) si každý všední den po dobu už třiceti let tento pořad hledá cestu ke všem klukům a holkám ve věku 10 až 15 let.

Za jeho vznikem stál vynikající člověk a „rozhlasák“ Bohumil Kolář. Původní záměr pořadu měl společný rys se známou hrou. Hráči, respektive redaktoři, skládali rozhlasové příspěvky tak, aby na sebe nejen vzájemně navazovaly, ale byly i zároveň překvapením pro spoluhráče – posluchače. I když byl pořad určený dětem, zanedlouho si získal velkou oblibu i u starších studentů nebo dospělých posluchačů. V době svojí největší slávy mívalo DOMINO až milion posluchačů. A nejen to, stalo se i organizátorem mnoha zajímavých akcí: např. Kufrování s Dominem, Kuličkiáda nebo anketa o nejlepšího učitele Zlatý Ámos.

A protože změna je život i rozhlasový klub dětí, což byl dominový podtitul, měl svůj vývoj. Namátkou - po listopadu 1989 se na chvilinku rozdělil do dvou odpoledních dvacetiminutovek, v roce 1995 naopak došlo k prodloužení na 80 minut, v letech 2001 – 2003 dokonce úplně zmizel z éteru, aby se 5. 1. 2004 opět do schématu stanice Praha vrátil. V průběhu času se za jeho mikrofonem objevili nejen osobnosti jako je např. Marek Eben, Marcela Augustová nebo Miroslav Karas, kteří potom zavítali do novinařiny dospělých, ale třeba i Milena Lukavská, Jiří Hromádko nebo Ladislav Hrzal, kteří zůstali „dětem“ věrní po celou svou profesní kariéru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.