Zálesácké okénko - zvláštní jména z písniček - Jižní eskadrona

4. červen 2008

Opět pátráme po zvláštním a nezvyklém jméně z písniček táborových ohňů. Tady je jméno z jedné z nejpopulárnějších - Jižní eskadrony. Ta je taky známá jako Montgomery, a to je právě ono...

Kromě jména britského maršála proslaveného ve II. světové válce je to taky jméno hrabství a města v Anglii, ale v našem případě hlavně jméno města na jihu USA, ve státě Alabama. A tady jsme u kořene věci - ta písnička je totiž o válce mezi Jihem a Severem, o občanské válce v USA. Jaké byly její příčiny? Ve farmářských jižních státech stálo hospodářství hlavně na bavlně, kterou pěstovali na plantážích bílých pánů černí otroci, hospodářství Severu bylo víc průmyslové, potřebovalo tedy svobodné lidi.

Logo

Otroctví tam bylo zrušeno už dávno, zatímco na Jihu trvalo dál. Obě části americké Unie se tak sobě postupně vzdalovaly - až se jižní státy odtrhly a vyhlásily nezávislou Konfederaci. Možná znáte její vlajku, je to šikmý kříž, jehož ramena jdou z rohů vlajky úhlopříčně a jsou na nich hvězdy těch jedenácti odtržených států. Často ji používaly různé trampské osady a bohužel si ji teď přisvojují i některá rasistická hnutí.

Nezávislost Konfederace byla vyhlášena právě ve městě Montgomery 4. února 1861. Krátce nato začal Jih válku, v které byl po počátečních úspěších za čtyři roky poražen a USA byly opět jednotné. O válce Severu a Jihu bylo napsáno mnoho knížek, natočeny filmy a zpívá se o ní v spoustě písniček. Byla to vlastně první velká občanská válka v novodobých dějinách a byla krvavá - na bojištích zůstalo přes půl milionu lidí.

O jedné takové bitvě je i naše písnička. Je smutná jako každá válka - i když ta mezi Severem a Jihem vstoupila do legend jako kdovíjak romantické dobrodružství a stala se zdrojem inspirace básníků a zpěváků.

autor: Jiří Hromádko
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video