Zálesácké okénko - zvláštní jména z písniček - Fram

26. březen 2008

Teď v nevlídných dnech na konci zimy čím dál víc vzpomínáme na večery o prázdninách, kdy budeme sedět kolem ohýnku a poslouchat, případně i sami zpívat takové ty písničky, které od nepaměti patří k toulkám, trempským osadám a prostě k té romantice vůbec. V jejich textu se někdy vyskytují taková zvláštní, nezvyklá a neznámá jména; o některých z nich jsme si už řekli pár slov a teď jsou tu další.

"Fram". Zní to jako nějaký povel, že? Vždyť on to vlastně povel je. Norsky to znamená "Kupředu!" a tenhle sympatický, řekl bych mužný, povel bylo jméno lodi, která se proslavila právě jeho splněním. Byla to loď dobyvatele severních polárních pustin. Chtěl dobýt samotný severní pól, ale i když se mu to nakonec nepodařilo, slávu si zaslouží.

Fridtjof Nansen

Jmenoval se Fridtjof Nansen a před víc než stovkou let začal podnikat výpravy na sever, například na lyžích přejel jako první celé Grónsko! Nansen předpokládal, že existuje mořský proud, který teče od východu k západu právě přes severní pól, a chtěl toho využít. Rozhodl se, že nechá svou loď zamrznout v ledu a pak se s ní nechá tím proudem unášet až k pólu.

Loď se jménem Fram měla dřevěný trup opancéřovaný ocelovými pláty, aby vydržela obrovský tlak ledových ker. Ve zkoušce ledového pekla Fram skutečně obstála, na rozdíl od mnoha lodí předtím ji kry nerozmačkaly, i když podle Nansenových zápisků to musely být drsné chvíle. Jenom ji trochu vytlačily nahoru - jakoby na led. A pak ji i s ním opravdu unášel mořský proud, jenže ne tak, jak Nansen doufal. Kroužila v jakýchsi divných smyčkách směrem, který cíli úplně nevyhovoval, takže když to pak trvalo dva roky a pól pořád nikde, rozhodl se Nansen, že k němu dorazí pěšky po ledu. Ale pár set kilometrů mu ještě chybělo, než se musel vrátit...

A co nám prozrazuje to jméno Fram? V přeneseném slova smyslu nějaké zakotvení někde, pevnou jistotu v životě, ke které se vracíme. A zároveň i touhu člověka, jít pořád někam kupředu...

Vy si teď můžete kousek písničky, ve které se o Fram zpívá, poslechnout!

autor: Jiří Hromádko
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video