Dvě kamarádky pečují o zvířata, která chtěli majitelé utratit. Vyrovnaly se i s nepochopením sousedů

28. květen 2021

Sabina a Dana založily azyl pro zvířata, která majitelé přivedli do veterinární ordinace utratit, i když mohla dál žít. V domě u Litoměřic se starají o desítky psů i koček.

Veterinární sestřička Sabina Fiedlerová a její kamarádka Dana Spěváčková založily azyl pro zvířátka s milým názvem U pejska a kočičky. Starají se tam o čtyřnohé mazlíčky, které už nikdo nechce. A protože je to od nich opravdu hezké, že takhle pomáhají, pozvala si je Veronika Hájková do Klubu Rádia Junior.

Založit azyl nebylo snadné

„Musím říct, že ta cesta nebyla moc lehká,“ vzpomíná milovnice zvířat na časy, kdy s kamarádkou pořídily dům a začaly provozovat útulek. „Ze začátku nám pomohla spousta lidí. Bylo kolem toho hodně dobrovolíků. Ale pak tam vznikly problémy, protože spousta lidí ve vesnici si stěžovala."

A tak musely Sabina s Danou útulek zavřít. Rok ho nesměly provozovat, ale zvířata jim samozřejmě zůstala a obě dámy vše financovaly ze svých zdrojů.

Po roce ale založily spolek a vybudovaly azyl. To je totiž něco jiného než útulek. Zvířata jsou tam opravdu na dožití. Provozovatelky je nesmí nabízet jiným zájemcům. 

Zachránily Ducha

Asi prvním zvířátkem, kterému daly šanci na druhý život, je kocour Duch. Ten byl zachráněn potom, co ho srazilo auto.

Nejnovějším přírůstkem je pak zhruba dvanáctiletá fenečka Donnie, kterou majitelé nechali na pozemku, když prodali dům. Noví vlastníci ale Donnie nechtěli a plánovali, že ji nechají utratit. Sousedům se to naštěstí nelíbilo a sehnali pro ni místo v azylu.

Kdo další v tomhle milém útočišti žije? A jak to tam chodí? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související