Někdy jsme odkladiště nemocných psů, vysvětluje Iveta z organizace Dočasky

1. duben 2021

„Dočaskáři“ jsou lidé, kteří se věnují zrazeným a zlomeným psům. Jejich péče mění vystrašené chlupáče na sebevědomé hafany, kteří mohou začít hledat nový domov. 

Iveta Maternová z organizace Dočasky De De se stará o to, aby měli opuštění psi nový domov. Než si je vezme nějaká nová rodina nastálo, hledá pro ně dočasné umístění. Pejsci tak nemusí být v útulku a navíc u hodných lidí získají zpět své sebevědomí i důvěru k lidem.

Dočaskáři si mohu vzít do péče tolik pejsků, na kolik stačí. Někdo tedy věnuje zázemí jednomu, jiný si jich domů nastěhuje třeba pět. Mnozí berou svou pomoc jako poslání a čtyřnohých kamarádů se u nich vystřídá víc.

Jak se psi dostávají do dočasné péče?

Do dočasné péče se mohou dostat pejsci všech ras i věku. Putují tam od majitelů, kteří se o ně z nějakého důvodu nemohu starat, z útulků, nebo i přímo z ulice.

„Zní to ošklivě, ale někdy jsme takové odkladiště,“ shrnuje to Iveta. Lidé k nim totiž často dávají i pejsky, kteří jsou nemocní a vyžadují náročnou a drahou péči.

Není to pro každého

Je o dočasnou péči zájem? Iveta potvrdila, že teď v době covidu by hodně lidí chtělo psa a zvýšil se i počet těch, kteří nabízejí svou pomoc v rámci dočasné péče.

Jsou více doma a mají čas. Někteří z nich se i nudí a láká je pořídit si kamaráda. Iveta ale také varovala, že noví zájemci si často neuvědomují, že dostanou na starost pejska, který většinou nic neumí, nezná, bojí se a neposlouchá. Každý by tedy měl zvážit, zda se dokáže věnovat i takovému zvířeti.

Co jsou to množírny a

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související