Dvě třetiny dětí se na škole potýkají se šikanou, říká producent nového podcastu Šikana

16. květen 2024

Co je cílem podcastové série Šikana? Komu je určena? A které známé hlasy v ní uslyšíte? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

O nové podcastové sérii Šikana si kreativní producent Českého rozhlasu Lukáš Sapík povídal s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Poslechněte si podcast Šikana >>

Skutečné příběhy

Už tuto sobotu, tedy 18. května 2024, vyjde na Rádiu Junior nová podcastová série s názvem Šikana. Skládá se z pěti dílů a dalších bonusových materiálů. Série je inspirovaná skutečnými případy. „Příběhy se nejčastěji týkají dětí mezi 11 a 14 lety,” přibližuje cílovou skupinu Lukáš.

Více než dvě třetiny dětí se na českých školách staly obětmi šikany. „Často si ani neuvědomujeme, co se nám děje, neumíme to pojmenovat, neumíme to popsat,” upozorňuje Lukáš. I to má rozhlasový pořad pomoci změnit.

Podcast Šikana

Jak si poradit

Projekt nemá za úkol jen informovat o tom, jaké typy šikany se mezi dětmi vyskytují. Má především poradit s tím, jak se v takové situaci zachovat. Nabízí pomocnou ruku. „Udělali jsme to tak, že základem všech těch příběhu jsou rozhovory školní psycholožky s jednotlivými aktéry šikany,” vysvětluje producent.

Školní psycholožka, kterou hraje Andrea Gabrišová, radí dětem, kterým je ubližováno, a naopak hledá důvody chování dětí, které ubližují.

Celým pořadem provází Zdeněk Piškula, který si šikanou sám prošel. Jeho příběh se dozvíte z bonusových materiálů. Dalším postavám své hlasy propůjčil i David Kraus, Lukáš Hejlík nebo Jana Stryková.

Pokud vás pořad zaujal a chtěli byste se o něm dozvědět více, neváhejte a poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Setkali jste se se šikanou?

Pokud vám někdo ubližuje, nebo nevíte, jak se zastat někoho, kdo je šikanovaný, svěřte se s tím někomu dospělému. Jestli nemáte komu, nebo se bojíte, konkaktujte odborníky Linky bezpečí na webu linkabezpeci.cz/pomoc. Poradí vám přes telefon, chat, nebo email. Čím dřív se ozvete, tím dříve se všechno vyřeší.
Další články o šikaně najdete na našem webu >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva , kpe
Spustit audio

Související