Finanční matematika není složitá, stačí jenom přemýšlet, věří finanční poradce

13. únor 2022

Líbil by se vám ve škole předmět, který by vás učil o penězích? Určitě jste slyšeli o tom, že někteří lidé je neuměli správně použít, a teď jsou zadlužení a nemají vůbec nic. Víte, co dělat, aby se to nestalo? Moderuje Jitka Slezáková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Kdo má peníze, měl by vědět, jak se o ně postarat, aby mu nezmizely jak pára nad hrncem. Kdo je nemá, asi by chtěl poradit, jak je získat a taky jak si je udržet. S tím vším může pomoci finanční poradce Radim Frolík. Nejen o téhle práci si s ním povídala Jitka Slezáková.

Co dělá finanční poradce?

„Přirovnal bych to k práci lékařů nebo k lidem, kteří opravují vozidla,“ popisuje svou pracovní náplň Radim. „K nim jdu, když mám nějaký problém – něco mě bolí nebo mám rozbité auto. Ten člověk mi je schopný říct, co se mi děje a navrhnout mi nějaké řešení. A je na mně, jestli se rozhodnu to řešení využít. A my finanční poradci bychom měli správě dělat to samé, akorát na poli financí," vysvětluje. „Když chce někdo například vlastní bydlení, pomáhám mu si ho zajistit, radím, jak se k těm penězům dostat a podobně.“ 

Lidé se možná trochu obávají, jestli se dokážou ve světě financí zorientovat a vše si správně propočítat. „Finanční matematika není zas tak složitá,“ říká na to Radim. „Většinu věcí si člověk dokáže spočítat jednoduchým plus mínus, někdy jednoduchou násobilkou a není to tak složité. Stačí jenom přemýšlet.“

Dostáváte kapesné? Je dobré ho hned utratit, nebo si naopak všechno ušetřit? I s tím vám Radim Frolík v rozhovoru poradí.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související