Naučte se šetřit. Poradíme, jak na to, aby vám kapesné déle vydrželo

7. září 2021

Jak zacházet s penězi? Kde se berou? Měl by člověk dostávat kapesné? A co když má někdo dluh? To všechno prozradí odbornice na finanční gramotnost.

Do Klubu Rádia Junior zavítala Karolína Kříženecká, která povídala o tom, jak zacházet s penězi, tedy o finanční gramotnosti. Nejen děti, ale hlavně dospělí se totiž často dostanou do průšvihu, protože utratí víc, než vydělají.

Pozor na dluhy!

Jak uhlídat svoje výdaje? „To, co potřebuji, to by mělo být vždy na prvním místě,“ prozradila Karolína. Přidala i pár tipů, jak si člověk může uspořit peníze a mít jich víc. Může být nějaký dluh rozumný? Jasně! Například půjčka na bydlení, tedy hypotéka. Člověk by si ale neměl dělat dluh kvůli nakupování hloupostí.

Karolína prozradila, že je dobré, když si lidé o penězích povídají. Když si totiž povídáte s rodiči o penězích, získáte přehled o tom, kolik co stojí, nebo jak dlouho trvá, než člověk na něco vydělá peníze.

Do studia napsala spousta dětí. Karolína se totiž zeptala, jaký názor mají děti na kapesné a jak vysoké kapesné dostávají. A co děti nejvíc zajímalo? Za co se dá utrácet, když si něco našetříte? A co to je úrok? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior, který moderovala Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio