Povalování v bahně, komáři i strach ze zranění, popisuje úskalí své profese fotograf divočiny

19. srpen 2022

Fotograf  Michal Krause poradí, jak se i vy můžete přihlásit do soutěže Czech Photo Junior. Navíc prozradí, jestli je těžké věnovat se wildlife fotografii.

Procestoval čtyři kontinenty a navštívil mnoho míst od hor přes severské pláně, lesy mírného pásma až po tropické deštné pralesy. Michal Krause má odjakživa rád přírodu a zvířata, a tak se ve svých fotkách zaměřuje právě na ně.

Trpělivost někdy nestačí

Být fotografem divokých zvířat není jen tak. Musíte hodně cestovat a dlouho trpělivě čekat. Ani tak nemáte zaručeno, že vám vytoužené zvířátko zapózuje. I to si Michal zažil. Například při focení jelení říje. Několik dní na chodil čekat na jedno místo a nakonec neudělal ani jednu fotku.

Objektiv zamířil už na stovky druhů. „Teď jsem se docela víc zaměřil na evropskou přírodu, ale procestoval jsem kdeco, takže tam byly šelmy, savci, ptáci i třeba opice,“ vypočítává.

Nepohodlí i strach

Kvůli fotografii je ochotný snášet i nepohodlí. „Jsem schopen se povalovat bahně, nechat sežrat komáry, trpět hlady, vyčerpat se chůzí,“ zamýšlí se Michal, co už všechno vydržel. Odměnou jsou mu nejen pěkné fotky, ale i krásné a nezapomenutelné zážitky.

I tak se občas během svých výprav bojí. „Těch situací je v přírodě spoustu, kdy má člověk oprávněný důvod se bát. A častěji si myslím, že spíš než těch zvířat, tak možná třeba toho, aby si někde v horách nezpůsobil nějaké zranění, které by mu mohlo být osudným. Určitě jsem byl velmi opatrný, když jsem se setkal s jedovatými hady,“ vzpomíná.

Pochlubte se fotkami

Pokud i vy rádi fotíte, můžete se přihlásit do soutěže Czech Photo Junior. Má hned několik kategorií, takže je vlastně skoro jedno, jaké téma vás baví. Víc informací najdete na webu organizátora soutěže >>

Jak se pozná dobrá fotka? Na co si při focení zvířat dávat pozor? Poslechněte si celý rozhovor, který pro vás připravila Klára Nováková. A pak už jen foťák do ruky a hurá do toho! :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související