Horolezec, který zdolá všech 14 osmitisícovek, získá Korunu Himálaje. Kdo byl první?

28. září 2022

Jaké byly začátky horolezectví? Co vše může člověka při výstupu na vysokou horu nepříjemně překvapit? A jaká osmitisícovka byla zdolána jako první? 
Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Už vás někdy napadlo, kdy lidé začali lézt na do té doby nepřístupné hory? Počátky horolezectví v Evropě sahají zhruba do 16. století a jsou spojené s lovem kamzíků a sbíráním minerálů. Lezlo se hlavně v Alpách. V té době začaly vznikat i první příručky pro horolezce. Sportovní lezení se začalo rozvíjet v 19. století.

Reinhold Messner v roce 1980 po návratu z Himálaje

První osmitisícovka byla zdolána v roce 1950 a šlo o Annapurnu. Všech 14 osmitisícovek jako první zdolal Reinhold Messner. Na nejvyšší horu světa Mount Everest (s výškou 8848,86 metrů nad mořem) vystoupal jako první bez kyslíkového přístroje.

Co je to osmitisícovka?

Říká se tak horám, jejichž nadmořská výška přesahuje 8 000 metrů. Na naší planetě byste jich našli čtrnáct a všechny v pohořích Himálaj a Karákóra. Poslední z nich byla zdolána roku 1964.

Člověk, který zdolá všech 14 velikánů, je symbolicky oceněn Korunou Himálaje. Kdo jí získal jako první Čech? A jaká nebezpečí na horolezce číhají? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související