Kde se během zimy schovává hmyz a co tam dělá?

14. prosinec 2023

Od jara do podzimu je hmyzu všude plno a pak se najednou ochladí a nikde nic. Rozhodně to ale neznamená, že by všechen uhynul. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Některé druhy hmyzu odletí na zimu do teplých krajin, jiné zimu prospí někde v úkrytu úkrytu a pak jsou i takové, kteří opravdu zahynou. Hmyz je studenokrevný a nedokáže si vytvořit tukové zásoby, aby přečkal dlouhý chlad a hlad. Co s tím?

Strategií je hned několik. Tažní motýli odletí stejně jako ptáci za teplem někam hodně daleko. Brouci zalezou do kůry stromu nebo třeba pod kámen. Jiné breberky se shlukují a zimu tráví společně. S klesající teplotou klesá i jejich pohyblivost. Řada z nich ve svém těle snižuje obsah vody, aby nezmrzla, jiné naopak nechávají své tělní tekutiny řízeně zmrznout.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související