I David Kraus bojoval se šikanou. Zaměřil se na to, co mu šlo a ukázal ostatním, v čem je dobrý

21. květen 2024

Co je to šikana? Jak se s ní pokusit poprat? A jaký typ šikany zažíval herec a zpěvák David Kraus?

V Lince důvěry Klubu Rádia Junior přivítala moderátorka Klára Nováková hned několik hostů, kteří se podíleli na tvorbě podcastové série Šikna. Psychoterapeutku Renatu Vordovou, herce a hudebníka Davida Krause a Karla Prochora Malého, který si v podcastové sérii zahrál Davidova syna.

Moderátorka Klára Nováková, psychoterapeutka Renata Vordová, herec David Kraus a člen Dismanova rozhlasového dětského souboru Karel Prochor Malý v Klubu Rádia Junior

Když to učitel nezvládne

Šikana je cílené, vědomé a opakované ubližování někomu jinému. Nejčastěji se s ní setkávají děti ve školách. Davida Krause ale nešikanovali spolužáci, ale učitelé, kteří se na něj kvůli jeho dysgrafii, dyslexii a ADHD koukali skrz prsty.

Čtěte také

„Nedokázali mě hodnotit jinak než ty děti, které ten problém neměly, takže mě to hrozně ubíjelo, že jsem se o něco snažil a stejně to nestačilo,“ vzpomíná. Přitom právě učitel má být tím, kdo by měl ocenit jedinečnost každého žáka.

„To, že je člověk jedinečný, je v pořádku a je to tak dobře, ale bohužel pořád to vypadá tak, že to je něco, co se nenosí nebo s čím neumíme pracovat,“ myslí si Renata.

Jak to celé zvládnout

Děti se často bojí říct, že jim někdo ubližuje. Ovlivňuje je viny, studu nebo strach ze selhání. I tak je ale lepší nebýt na to sám. „Je to opravdu těžké. Pokud to máte komu řict, tak to, prosím, řeknete,“ vybízí psychoterapeutka.

Herec a zpěvák David Kraus si našel svoji cestu. Rozhodl se, že učitelům ukáže, že jsou aktivity, ve kterých je velmi dobrý. Předměty, ve kterých zářil, byly kreslení a zpěv. „Myslím si, že u těchhle dětí je hrozně důležité je podporovat v čemkoliv, kde mají tu sílu a kde jsou obdivovány ostatními,“ říká.

Chcete vědět víc? Poslechněte si celý rozhovor v Klubu Rádia Junior.

Setkali jste se se šikanou?

Pokud vám někdo ubližuje, nebo nevíte, jak se zastat někoho, kdo je šikanovaný, svěřte se s tím někomu dospělému. Jestli nemáte komu, nebo se bojíte, konkaktujte odborníky Linky bezpečí na webu linkabezpeci.cz/pomoc. Poradí vám přes telefon, chat, nebo email. Čím dřív se ozvete, tím dříve se všechno vyřeší.
Další články o šikaně najdete na našem webu >>


Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Klára Nováková , Barbora Vacková , kpe
Spustit audio

Související