Jak pomoci alergickému psovi?

9. říjen 2013

Malá čivava má alergii na trávu. Neustále se škrábe a má na kůži boláky. Jak čivavě pomoci?

Dobrý den, mám čivavu, čtyři roky starou a vážící kolem 4 kil. Moje veterinařka zjistila, že pejsek má alergii na trávu. Projevuje se to jeho neustálým škrábáním se. Rozškrábe si kůži až do krvavých bolaků. Chodíme na injekce, které mu prý škodí a na boláky dostane mast. Injekce zabere max na tři dny. Doktorka mi tedy ještě poradila Zyrtec (prášek proti alergii) pro lidi. Ale nevím, jak ho dávkovat. Dočetla jsem se, že lidi jsou po tabletě malatní, tak mu dávám jen půlku na noc. Ale nezdá se, že by mu to pomohlo a hlavně ulevilo. Prosím o radu, co s tím.
Děkuji, s pozdravem B.

Ahoj Martino.

Alergie u psů je problém – v současné době se alergie rozmohly a trpí jimi hodně psů. Může být mnoho věcí, které jim vadí. Projevuje se to hlavně svěděním, kdy se pejsci tak moc drbou, až si kůži doslova rozedřou. To vede k ještě horšímu svědění a bolesti a druhotně i k infekci kůže.

Jediným jistým lékem na alergie u psů jsou, bohužel, steroidy. Jsou to léky ne zcela šetrné k tělu, musí se podat na základě dobrého zvážení a podle toho, co s nimi řešíme. Je jich velké množství a jejich dávky jsou hodně různé podle toho, na co je dáváme.

Antihistaminika u psů moc nefungují. Sice neublíží, ale většinou ani nepomohou. Jedním z častých antihistaminik je Zyrtec, ten funguje jen u 15% psů – to je prostě strašně málo. Když porovnáš dávkování u lidí, dává se ho pejskům mnohem větší množství a dává se i častěji. Obecná dávka je 1 tableta Zyrtecu na 10 kg po 12ti hodinách. Jak jsem ale napsala výše, většinou nepomůže – ale ani neublíží…

Pokud nezabírají tablety Zyrtecu, je dobré domluvit se s veterinářem, aby ti vydal tablety s látkou, která je v té injekci a která zabírá.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video