Jak se recyklují krabice od nápojů?

16. leden 2014

Víte, co jsou to tetrapakové obaly? To jsou nápojové kartony. Třeba krabice od džusů a mléka. Většinou se hází do speciálních oranžových kontejnerů, ale tam kde nejsou, je možné je vyhodit i do modrého kontejneru, protože recyklace tetrapaků probíhá podobně jako u papíru.

Nápojové kartony jsou totiž z velké části z papíru a tak se – stejně jako papír – musí rozmočit na kaši ve stroji zvaném rozvlákňovač.

Víte proč rozvlákňovač? Protože ten papír rozdělí na jednotlivá celulózová vlákna. Ta kvalitní se zachytí na síto a znovu se použijí k výrobě papíru.

Nápojové kartony ale ještě obsahují vnitřní hliníkovou fólii a polyetylen. Tyhle příměsi se buď použijí jako palivo pro stroje v papírnách nebo přímo pro ten rozvlákňovač anebo se z nich vyrobí třeba palety na přepravu zboží, různé nádoby a podobně.

Představte si ale, že krabice od nápojů vám mohou také třeba zateplit dům. Dají se totiž zpracovat ještě takzvanou suchou metodou, kdy se nic nerozvlákňuje, ale jen normálně rozdrtí a následně slisuje do desek, které stavaři používají jako tepelnou izolaci. Tedy jakýsi kabátek pro dům, aby do něj nefoukalo, bylo tam milo a útulno a dalo se tam třeba poslouchat Rádio Junior.

Tak si to všechno zapište za uši!

Spustit audio