Proč tají ledovce a co se s tím dá dělat?

16. květen 2023

To, že se počasí v historii naší planety měnilo, je přirozené. Teď se ale klimatické změny extrémně zrychlují. Jak moc? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Globální klimatická změna, tedy ta průměrná a dlouhodobá je samozřejmě jev přirozený. Počasí se prostě v průběhu historie mění. Ale změny, ke kterým dochází v posledních letech už zas tak přirozené nejsou. Posledních 150 let se průměrná teplota Země zvyšuje daleko rychleji, než vědci očekávali.

Hlasujte pro Zvídavce 
do 5. června 2023 se hlasuje v Anketě podcast roku. Udělejte Evě Sinkovičové radost a podpořte ji. Jak na to?

Chci podpořit Zvídavce >>

Určitě k tomu výrazně přispívá činnost člověka, spalujeme fosilní paliva a do ovzduší vypouštíme skleníkové plyny, což naši planetu mění ve skleník, kde se drží teplo. Za posledních 100 let došlo ke zvýšení průměrné teploty o 0,7 stupňů. Může se zdát, že to nic není, ale bohužel je. V souvislosti s klimatickou změnou se pohybují ledovce a tají, stoupá hladina oceánů, rozšiřují se pouště, častěji je sucho, mění se podnebné pásy a to neprospívá zvířatům ani lidem.

Proto je dobře, že už celosvětově dochází k opatřením, která mají planetě pomoci. Nemusíte se toho ale bát, důležité je, že vám to celé není jedno, a když můžete, tak svou troškou pomůžete.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s projektem Recyklohraní, který vytváří zábavné programy s tematikou ochrany životního prostředí pro školy a školky.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související