Jak se tančí valčík nebo mazurka?

24. červen 2016

Roztančené léto - to je téma Rádia Junior pro tento týden. Léto k nám totiž přichází doslova tanečním krokem. A proto nesmíme zůstat pozadu. Zadejte se prosím, naučíme se mazurku, polku, valčík, kačátko a country tance s Janou Rychterovou.

První tanec, který si představíme, je mazurka.
Mazurka je tanec, který vznikl v Polsku, ale už pomalu dvě stě let se tančí i u nás. Je na tři doby – schválně si zkuste napočítat – raz dva tři raz dva tři. A když už to lidé tancovali, začali mazurky skládat i slavní skladatelé, třeba Antonín Dvořák nebo Frederik Chopin.

U dalšího tance se trochu roztočíme. Zatancujeme si polku.
Polka je tanec, který vznikl v Čechách kolem roku 1830, takže už je stará skoro dvě stě let. Vyvinula se z tance zvaného maděra, ale tančila se na poloviční rytmus. Proto se jí nejdřív říkalo „půlka“ a potom z toho byla polka.

Muzikanti, co děláte

A co si povíme o valčíku?
Valčík vznikl v Rakousku, přesněji v Alpách, kde se vyvinul z lidových tanců. Ale v roce 1787 zazněl v jedné opeře a lidé se do něj úplně zbláznili. A něco vám prozradím. Dřív nebylo běžné, že by se při tanci cizí lidé dotýkali jeden druhého a byli blízko sebe. Jenže se objevil valčík a nejednou se k sobě lidi začali trochu tulit. Ve společnosti to způsobilo převrat, možná z toho i některé dámy omdlévaly. Dneska už to nikomu divné nepřijde a valčík se tančí úplně běžně.

Mistrovství hobby dance a figurálního valčíku

Věděli jste, že „káčátkose říká ptačímu tanci?
Ptačí tanec složil v roce 1950 Werner Thomas ve Švýcarsku a byla to skladba pro akordeon – tedy tahací harmoniku. Pojmenoval to Der Ententanz, což znamená kachní tanec. Za těch 65 let, co je na světě, znají tenhle taneček snad úplně všichni. No, všichni asi ne, ale tancuje ho hodně lidí, protože je jednoduchý a je u toho legrace. Ve světě ho lidé znají jako Birdie Song. A je to pořád to samé – ptačí tanec.

A co je to country tanec?
Jsou to různé tanečky, které se tančí ve skupinkách, kde je víc párů, a hraje k tomu country hudba. Tahle muzika se hrála hlavně ve venkovských hospodách a na plesech. Z toho pramení její název – country, což je anglicky venkov. Její kořeny sahají až do 17. století. Tančit chtěli všichni, a tak to nesmělo být moc složité. Takže se tancovalo ve dvou, ale taky ve skupinkách.

Vrť sa dívča
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video