Jak vzniká zemětřesení a může ho způsobit i člověk?

31. březen 2021

Seismologie zkoumá záchvěvy zemského povrchu. Proč zemětřesení vzniká? Jak se během něj chovat? A mohou ho mít na svědomí i lidé? 

Když vybouchne sopka, objeví se zemětřesení. Ale zemětřesení může nastat i bez sopky. A dokonce ho můžou vyvolat i lidé. Například pokud navrtají zemi kvůli těžbě ropy. Zemětřesení zkoumá věda, které se říká seismologie, a do klubu Rádia Junior o ní přišel povídat seismolog Leo Eisner.

Když cinkají skleničky

Leo prozradil třeba to, jak se měří síla zemětřesení. Je to podle stupnice, kterou vymyslel vědec Charles Richter, proto se jí říká Richterova. Největší radost z toho měla moderátorka Jana Rychterová, protože jí to připomínalo její jméno.

Velká zemětřesení dokážou bořit budovy

Při prvním stupni zemětřesení nepocítíte nic, při čtvrtém stupni se například rozklepou všechny skleničky, při pátém padají komíny ze střech, další stupně už jsou velmi ničivé.

Jak se chovat při zemětřesení?

U nás se děsivých otřesů půdy nemusíme bát. Ale co když vás zastihne opravdu silné zemětřesení, třeba někde v cizině na dovolené? Jak se zachovat a co dělat?

„Utíkejte co nejdál od budov, ať na vás nic nespadne. A když jste uvnitř budovy, zachovejte klid a snažte se schovat, třeba pod stůl. A schovejte si hlavu,“ radí Leo Eisner. Poslechněte si celý pořad a dozvíte se víc.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související