Lidé houfně navštěvují chráněná území. Nejsou na takový nápor připravená, hodnotí zoolog

19. březen 2021

Karel Kerouš rád fotí zvířata. Podívejte se na jeho snímky a poslechněte si, co se děje v přírodě na jaře. Jak ji chránit, zvlášť když do ní vyráží čím dál tím víc lidí?

Karel Kerouš je zoolog a odborník na plazy a obojživelníky. Jeho velkou zálibou je fotografování zvířat. Veronika Hájková si ho pozvala do Klubu Rádia Junior, aby s ním probrala třeba to, jak se příroda připravuje na jaro.

Které roční období je nejdůležitější?

Jak všichni víme, rok má čtyři období. Pro přírodu jsou ale nejdůležitější dvě z nich. Na podzim se příroda ukládá ke spánku. Zvířata se musí dobře vykrmit a některá si hledají vhodné úkryty na zimu.

Druhým důležitým obdobím, které je dokonce pro přírodu ještě zásadnější než podzim, je právě jaro. Je to čas rozmnožování. A to jak u zvířat, tak u rostlin, které se po zimě vesele zazelenají a rozkvetou.

Moc lidí najednou přírodě škodí

V dnešní zvláštní době, kdy se nemůže moc cestovat do zahraničí, čím dál tím víc lidí objevuje českou krajinu. To je podle Karla pochopitelné. Jenže hodně lidem nestačí les za domem a chtějí navštívit nějaké místo, které je vzácné a krásné. Pak se jich tam sejde moc najednou, a to pro přírodu není dobré.

Může být žába modrá? Může! Skokana ostronosého potkáte i u nás. Modrý je ale jen během páření

Zvířata jsou háklivá na pohyb a přelidnění, i kdyby se všichni turisté chovali slušně. Samozřejmostí je, že bychom na chráněných územích měli chodit jen po vyznačených stezkách a chovat se tiše. Ale i na běžných cestách se třeba cyklisté musí snažit, aby nepřejeli žábu, nebo hada.

Pejskaři by si třeba zvláště na jaře měli dávat pozor na své čtyřnohé kamarády, aby při volném pobíhání neobtěžovali nějaké zvíře třeba při krmení mláďat.

Co je to vlastně to chráněné území? Jaké květiny má Karel nejradši? Jen si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související