Jaké knižní novinky frčí? Interaktivní kniha o rozhlase i napínavá série plná záhad

11. leden 2024

Zeptali jsme se šéfredaktorek nakladatelství, jaké knihy se čtou mezi dospívajícími. Které novinky byste neměli přehlédnout? A jak to funguje v nakladatelství? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Eva Sinkovičová přivítala v Klubu Rádia Junior šéfredaktorky nakladatelství Euromedia Janu Kubínovou a Janu Balharovou. Obě Jany se zaměřují na literaturu pro děti, mládež a na knihy pro dospívající, takzvanou Young Adult literaturu.

Kniha plná zvuku

Pikola je nakladatelství knih pro děti a ne nadarmo se řídí heslem: Před pikolou za pikolou všichni musí číst! Vydává totiž knihy pro děti od narození až do dvanácti let, a to ať už se jedná o leporela, první čtení, dobrodružné knížky, komiksy nebo i knihy s tematikou videoher.

Křest knihy Rok ušatého Majka v pražském Činoherním klubu

„Poslední novinka, kterou jsme vydali právě s Českým rozhlasem, je Rok ušatého Majka,“ doporučuje Jana Kubínová. „Já jsem se do téhle knížky zamilovala, protože to je všechno o Českém rozhlase, ale neuvěřitelně hravou formou,“ dodává. Když knihu prolistujete, narazíte třeba na velkou spoustu takzvaných QR kódů, přes které se dostanete k reportážím, zvukům i hlukům. Zimní tematikou zase žije kniha Stela a 16 huskyů, která vypráví o holčičce, která na horách zažívá dobrodružství jak se svým tatínkem, tak s jeho psím spřežením.

Literatura mladých-dospělých

Nakladatelství Yoli se naopak věnuje čtenářům starším a vydává knížky z kategorie Young Adult. V této sekci můžete kromě romantické literatury najít i detektivky, thrillery a fantasy „Vydáváme hodně LGBT literatury, protože to je dneska obrovské téma, a vím, že mladí lidé se o to hodně zajímají. Přijde mi skvělé, že ty knížky tu tematiku obsahují a že mladí lidé jsou tomu otevření a chtějí se dozvědět víc,“ říká Jana Balharová.

Jejím knižním tipem je série Hra o dědictví od spisovatelky Jennifer Lynn Barnes. „Je to o mladé slečně, která zjistí, že z nějakého nepochopitelného důvodu zdědila miliardy nějakého miliardáře, o kterém v životě neslyšela, vůbec neví, proč jí odkázal celé jmění, a přichází do jeho honosné vily za jeho rodinou zjistit, proč se tohle stalo,“ vypráví. Hlavní hrdinka se zaplétá do intrik, řeší hádanky a záhady a zjišťuje, že je to všechno velké spiknutí.

Zajímá vás, jak to funguje v nakladatelství, nebo co jsou to takzvané ořízky? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva , kpe
Spustit audio

Související