Jako první ve filmu ukázal setkání člověka a bílého žraloka bez klece. Snímek Steva Lichtaga vidělo 500 milionů lidí

25. září 2023

Jak se Steve obrnil proti strachu při potápění se žraloky? Vypravte se s námi na ostrov Aldabra. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka a zvířecí agentka Veronika Hájková si v Klubu Rádia Junior povídala s režisérem, producentem a prezidentem Nadace Crystal planet Stevem Lichtagem. V rozhovoru se zabývali především žraloky.

Tajemná území

Moře a oceány jsou nejméně probádaná území naší planety. Jsou tajemnou oblastí se spoustou skrytých zákoutí. A to na nich právě Steve Lichtag obdivuje. Věnuje se potápění a žralokům, ze kterých má ale přirozený respekt.

K žralokovi bílému se potápěči většinou raději přibližují v ochranných klecích

„My potápěči máme výhodu, že když ho pod vodou potkáme, tak ho aspoň vidíme. Horší to mají ti plavci na hladině, protože ti ho eventuálně nevidí, a pak se občas stane to, že někde někoho kousne,“ vysvětluje Steve.

V hlavní roli žralok

Strach a hrůzu ze žraloků překonal až v dobách, kdy o nich začal točit filmy. Svůj první film, Žraločí tango, natáčel na Bahamách. Největší úspěch mu ale zajistil až film Velký bílý.

„Byl to první film na světě, kdy jsem ukázal člověka a velkého bílého žraloka bez klece, jak se potkají ve velké vodě, což do té doby ani nikoho nenapadlo, že by to bylo možné,“ líčí. „Měl velkou premiéru na americké stanici NBC a byl vysílaný v rámci finále amerického fotbalu a vidělo ho 500 milionů lidí,“ dodává Steve.

Král vodní říše

O žralocích toho stále víme celkem málo. Známe ale třeba jejich citlivá místa. Pozor si dávají na svůj čumák se senzory, kterými vnímají okolní hrozby. Chrání si oči, které jsou schopni při nebezpečí protočit dovnitř. V neposlední řadě jsou pro ně důležité žábry, kterými filtrují vodu a okysličují krev.

Mezi hrůzostrašné tvory ho taky řadí jeho zuby. Na první pohled to vypadá, že žralok ve své dutině ústní uchovává maximálně pět řad. Několik dalších jich je ale zarostlých v horním patře. Dohromady jich může vlastnit i patnáct. Kdyby žralok o své zuby přišel, ty zarostlé mu poslouží jako náhrada. „Žraločí zuby se tvoří stejně rychle jako lidské sliny,“ přirovnává Steve Lichtag.

Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se například, co se děje s mláďaty žraloka bílého hned po narození.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související