Jedna buňka může pomoci při dopadení zločince. Genetička vysvětluje, jak funguje DNA

10. říjen 2023

Co je to molekula? Co se nachází v molekule DNA? A co všechno se dnes dá o člověku z DNA zjistit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívila bioložka, genetička a popularizátorka vědy Halina Šimková. Moderátorku Janu Rychterovou zajímalo, co je to molekula a jak funguje třeba molekula DNA.

Atom jako stavebnice

Atom je základem všeho, je základní stavební jednotkou hmoty. Když se spojí více atomů dohromady, dokáží vytvořit takzvané molekuly. Podle toho, které dva atomy se spojí, může mít molekula různé vlastnosti.

„Ono je to vlastně takové lego, ze kterého si skládáš nějakou stavebnici a podle toho, jak se složí, to mění svoje vlastnosti, mění svoje chování a můžou vznikat úžasné nové věci,“ vysvětluje bioložka. Taková molekula není viditelná pouhým okem, ačkoliv je pro člověka velmi důležitá. 

Předání informace

Molekula DNA je ale už o něco větší a nazýváme ji takzvanou makromolekulou a slouží k předávání informací dalším generacím.

Buňky se zkoumají pod mikroskopem (Ilustrační obrázek)

„Když máme děti, předáváme ji svým dětem, když rostlina má svoje potomstvo, vzniknou semínka, tak v nich je taky tahle informace, aby rostlina věděla, jak růst, jak ty buňky vytvářet,“ popisuje proces.

DNA v kriminalistice

Halina pracuje v oblasti forenzní genetiky, která se využívá třeba v kriminalistice pro vypátrání pachatele. „Umíme přečíst nějaké zajímavé rozlišovací znaky,“ říká odbornice. Přirovává to k čárovému nebo QR kódu.

DNA pachatele lze získat třeba jen z doteku, sliny, potu nebo vlasu. Díky jedné buňce, kterou naleznou třeba na místě činu, se pak kriminalisté dozví nejrůznější informace o tom, kdo ji tam zanechal. „Dokážeme zjistit, jestli to byl muž, nebo žena, dokážeme zjistit, jakou měl nejpravděpodobněji barvu vlasů, barvu očí, dneska už i dokážeme zjistit, jak asi starý ten člověk byl,“ odhaluje možnosti moderních tecnologií Halina Šimková.

Jestli z DNA můžeme určit i náš původ, se dozvíte, když si poslechnete Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související