Fyzika není nuda. Vyzkoušejte zábavné pokusy a vyrobte si třeba dudy

2. září 2022

Fyzika je nejen důležitá věda, ale taky dost velká zábava. Máme pro vás videonávod na jednoduché experimenty, které doma zvládne každý. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Co to je fyzika? Učí se ve škole v předmětu, který spoustu dětí nebaví. A přitom je to ohromně zajímavá přírodní věda. „Fyzika zkoumá všechno kolem nás. To, co není živé,“ vysvětlila učitelka Jitka Houfková, která byla hostem Klubu Rádia Junior.

Co zkoumá fyzika?

S pomocí fyziky můžeme zkoumat zvuky, teplo, rychlost, sílu a spoustu dalších věcí. Díky fyzikálním výzkumům máme i mobilní telefony, rychlovarnou konvici, automobily, vlaky, letadla nebo třeba mikrovlnnou troubu.

Jitka si pro posluchače připravila hned několik pokusů. Zvuky a frekvence snadno prozkoumáte při výrobě kytarky z krabičky od sýra a obyčejných gumiček. Dozvíte se taky, jak si sestavit malé dudy z papírové ruličky, brčka a rukavice.

Pokus s modelínou

A jestli si chcete zaexperimentovat hned teď, tady je návod: Připravte si obyčejnou modelínu a nádobu s vodou. Když z modelíny uděláte kuličku a hodíte ji do vody, klesne ke dnu. Přijdete na to, jaký tvar z modelíny musíte udělat, aby plavala?

Vyzkoušejte si to sami! Správnost experimentu si můžete ověřit poslechem podcastu Klub Rádia Junior s Janou Rychterovou a Jitkou Houfkovou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související