Jitrocel poslouží jako náplast a řebříček zastaví drobné krvácení. Naučte se využívat bylinky

21. srpen 2023

K čemu se využívají jedovaté byliny? Kterým bylinkám se přezdívá rostlina pocestných a rostlina dřevorubců? Jak použít jitrocel jako náplast? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Do Klubu Rádia Junior zavítala bylinkářka Radka Svatošová. S moderátorkou Jitkou Slezákovou si povídala třeba i o tom, jaké bylinky lze využít na náhlá poranění v přírodě.  

Jak poznat bylinky 

V jarních a letních měsících příroda kolem nás jen kvete. Přitom nemusí to být jen byliny, ale i ostatní rostliny, které nám mohou být prospěšné. „Není bylina, aby na něco nebyla. Skutečně si myslím, že to tak je, akorát my spoustu těch květin a rostlin neznáme, nemáme zmapované jejich léčivé účinky a nevíme, zda by nám taky nemohly pomáhat,” říká bylinkářka.

Je ale potřeba dát pozor na rostliny jedovaté, které nesbíráme. Své využití ale nalézají třeba ve farmacii, tedy při výrobě léků. „Jedovaté rostliny jsou velmi prospěšné pro výrobu léků a odborníci je umí zpracovávat,“ překvapuje Radka. 

Jitrocel na puchýře 

Když si v přírodě způsobíte lehké poranění, některé bylinky vám mohou poskytnout první pomoc. Je to třeba jitrocel, který roste na každé cestě. V Německu se mu proto říká rostlina pocestných.

Jitrocel je u nás hojně rostoucí léčivá bylina

„Jitrocel se opravdu pocestným může hodit, protože když si uděláme puchýř na patě, nebo nějakou bolístku, tenhle list je dokonale hojivý a poslouží jako náplast,“ radí bylinkářka. List se hodí i na štípance od komárů. V6dy je třeba ho pomačkat nebo promnout mezi prsty, aby začal pouštět léčivou šťávu.

Rostlina dřevorubců 

Další hojně rostoucí léčivkou je řebříček. Tomu se přezdívá bylinka dřevorubců. „Často si způsobili zranění a když neměli nic lepšího po ruce, tak si tu ránu ucpali kvetoucí natí řebříčku, protože řebříček umí zastavit krvácení velmi rychle,“ ujasňuje Radka Svatošová.

Řebříček obecný

Z voňavého řebříčku si můžete vyrobit i mast. Bylinu smíchejte se sádlem, nechte na plotně prohřát, následně zchladnout a třikrát po sobě tento postup opakujte. Následně směs přeceďte a máte bylinnou léčivou mast. 

Jestli vás bylinková první pomoc zaujala a chtěli byste zjistit, jaké další rostlinky lze použit třeba i k výrobě bylinného nápoje, poslechněte si Klub Rádia Junior.  

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , bva , kpe
Spustit audio

Související