Jsem jiný a okolí se mi kvůli tomu posmívá. Co s tím?

21. únor 2022

Máte někdy pocit, že vám nikdo nerozumí, že se cítíte jinak, než všichni ostatní? Nebo dokonce nerozumíte ani sami sobě, svým pocitům? Jak těžké je být jiný a lišit se od většiny? Zeptali jsme se psycholožky. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Mnoho lidí zažilo nějaký pocit jinakosti, tedy že se něčím liší od ostatních. Někdy je to na první pohled vidět, když má někdo třeba jinou barvu pleti, někdy se odlišnost projeví jen tím, co cítíme nebo jak myslíme. Třeba tak, že se nám líbí stejné pohlaví. O jinakosti si v Klubu Rádia Junior povídala Romana Růžičková a psycholožka Barbora Downes.

Toužíme zapadnout

Vyčnívat z kolektivu, je obtížné. Ať už nosíte silné brýle nebo na rozdíl od ostatních nejíte maso. „Všichni toužíme zapadnout. Jinakost nás trápí, máme strach, že nezapadneme a ostatní se nám budou posmívat,“ popisuje Bára. 

Může se zdát, že dnes už je to „hračka“. Pokud tím nikomu neubližuje, může být přece každý, jaký chce. Ne vždy je to tak snadné a bohužel se opravdu občas najdou tací, kteří se druhým vysmívají. Svou roli také hraje to, jak hodně se nás to týká.

„Jakmile jsme my ti, kteří se lišíme, třeba i sexuální orientací, najednou to celé není tak jednoduché,“ myslí si psycholožka. Takový člověk musí navíc řešit, kdy a jak se s tím ostatním svěřit. Už to může být problém. „Než se rozhodneme, to svému okolí říct (říká se tomu anglickým výrazem coming out), můžeme mít obavy, co bude a jak ostatní zareagují,“ vysvětluje Bára. Držet takové tajemství je však velmi náročné.

Jak se chovat, když se vám někdo posmívá, protože jste v něčem jiní? Proč se někomu líbí holky, jinému kluci a někomu i oboje? Pomůže poradit se s dospělým? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související