Má mě rád, nemá mě rád... Jak poznat, že se někomu líbím a jak přežít odmítnutí?

3. květen 2021

Jak dát někomu najevo, že se vám líbí? A podle čeho poznáte, že se někomu líbíte vy? Romana a Bára se tentokrát zaměřily i na to, jak zvládnout odmítnutí.

V květnu se říká: „Máj je lásky čas.“ Cítíte to taky tak? Jak říká psycholožka Bára Downes, se zamilovaností to má každý jinak. Někdo prožije svou první lásku už v mateřské školce, někdo ji neřeší až do puberty. KVšichni se ale jednou setkáme s obavami i zklamáním z odmítnutí.

„Nesmíš to vzdát“ v lásce moc nefunguje

Když nás poprvé odmítne někdo, kdo se nám líbí, můžeme mít pocit, že už nás nebude chtít nikdy nikdo. Jak ale každý časem zjistí, tak to naštěstí není. Nemá cenu na druhého tlačit. Na lásku totiž musí být vždy dva. 

„Když do nás někdo není zamilovaný a nechce nás, není žádná síla, která by ho k tomu donutila,“ varuje Bára. Pokud se budeme řídit heslem: „Nesmíš to vzdát,“ můžeme se dostat do situace, že budeme tím, koho se nedá zbavit. Tlačit na někoho není dobré ani v lásce, ani v přátelství.

Bojíte se někomu vyznat city?

Vyjádřit někomu své city je risk. Určitě vás napadlo, že když někomu napíšete zamilovanou zprávu, tak vás třeba odmítne a ještě se to „rozkecá“ po celé třídě a budete pro smích. Bára ale radí nebát se. Takové vyznání je projev velké odvahy.

Navíc to můžete brát i jako takový trénink do budoucna. I dospělí se učí, jak na druhém poznat, jestli nás má rád. Ve školním věku je to ještě těžší.

Jak tedy poznat, že se někomu líbíte? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související