Jsem nezvaný filozof a věřím v dobro v lidech, říká autorka blogu Krkavčí matka

4. únor 2021

Stará se o tři děti, které i sama doma vyučuje. Píše oblíbený blog o svém životě a stihla vydat taky třináct knih. Kde bere Veronika Hurdová inspiraci?

Veronika Hurdová je v online světě známá pod názvem svého blogu jako Krkavčí matka. Neznamená to ale, že by to byla zlá maminka. Naopak. Svým třem dětem se velmi věnuje. Neposílá je do školy (a to nejen v období pandemie) a vyučuje je doma sama. Má tak spoustu času je pozorovat. To jí poskytuje spoustu inspiraci pro její knihy.

Veronika Hurdová alias Krkavčí matka

Stihla napsat už třináct titulů pro děti i dospělé. Její poslední kniha se jmenuje Agnes a Zakázaná hora a vypráví o dívce, která má nejvyšší čas, aby našla svůj kouzelný dar, jinak jí hrozí, že se stane bludným stínem.

Mám paměť zlaté rybky

„Psala jsem ji sedm měsíců po nocích, každý večer,“ vysvětluje Veronika, kde bere na literární tvorbu čas. Jakmile uloží děti do postýlek, udělá si čaj a začíná psát.

„Zpětně se mi to zdá nereálné,“ hodnotí teď, jak to mohla zvládnout. Její novinka má totiž pět set stran! Nejtěžší bylo udržet příběh tak, aby navazoval. Jak totiž sama Veronika přiznává, má paměť zlaté rybky, tedy nic moc.

Děti se musí rozvíjet samy

A co ji k napsání příběhu o malé Agnes vedlo? Podle Veroniky je důležité nechat děti rozvíjet, aby mohly projevit své nadání a svou jedinečnost. Jak sama říká, když někdo vyroste ze semínka kopřivy, nemůže po něm nikdo chtít, aby byl růží. Pěkné vysvětlení, ne? Veronika se ráda s lidmi podělí o své myšlenky. Pořádá besedy a tvrdí, že je takový „nezvaný filozof“.

Jak a kam Veronika s dětmi cestuje? Co jí baví na dobrovolničení? A o čem mluví na svých besedách s veřejností? I na to se jí zeptal moderátor Michal Zelenka, tak si to poslechněte.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související