Jste tzv. „helicopter parent“?

25. září 2017

„Helicopter parent“ (přeloženo do češtiny „rodič - vrtulník“) je termín, který se nejen v USA objevuje čím dál tím častěji v případech, kdy se mluví o přehnané rodičovské péči a starostlivosti. Co si pod tímto pojmem máme představit a jaké jsou důsledky takového rodičovského stylu? O tom si povídala v pořadu Atrium Magdalena Šorelová s psycholožkou Barborou Downes.

Kdo je Helicopter parent


Termín „Helicopter parent“ vznikl v USA v roce 1969 při studiu teenagerů. Jeden ze zpovídaných popsal péči svých rodičů výstižně – stále krouží, krouží a nenechají žádnou volnost, jsou jako vrtulník. Poté se termín rozšířil a usadil i v běžné mluvě. Nejvíce kolem roku 2000, kdy si americké univerzity začaly stěžovat, že veškeré oficiality vyřizují za studenty rodiče. V poslední době není ani výjimkou, kdy na pohovor do zaměstnání přijde uchazeč s rodiči. Nebude to dlouho trvat a termín „helicopter parent“ přijde i k nám, což poznamenala Barbora Downes

Možné důsledky rodičovského stylu „vrtulník“


Největší snahou „rodiče - vrtulníku“ je ochránit dítě před jakýmkoli pádem, bolestivým prožitkem, zklamáním či prohrou. A důsledek? Rodiče pouštějí do života člověka, který není dostatečně sociálně vybavený a neumí s podobnými situacemi zacházet. Například je netrpělivý a úspěch potřebuje hned, není schopen se vyrovnat s frustrací, neumí se samostatně rozhodovat, přenést se přes zklamání apod.

Motiv „rodičů vrtulníků“


Cílem současného rodiče je šťastné dítě. Dříve jsme se snažili vychovat slušného člověka, dnes šťastného. Šťastné dítě tudíž musí být ochráněno před zklamáním a navíc jsou rodiče zaměřeni na výsledky, jsou posedlí školními úspěchy svého potomka a udělají pro něj cokoli, co by mu úspěch zajistilo. Vždyť úspěch je (podle nich) záruka štěstí.

Mobilní telefon – nejdelší pupeční šňůra


Odborníci tvrdí, že právě mobily mají za následek velkou nesamostatnost našich dětí. Dříve, když se dítě ztratilo, nepohodlo s kamarády nebo si stýskalo na táboře – muselo si více méně poradit samo. Dnes má k dispozici okamžitě „přítele na telefonu“, jednoho z rodičů.

Jak najít správnou hranici pro naše děti – abychom se o něj nestarali málo, ale také abychom se o něj nestarali až moc? Co když nás ve výchově ovlivňuje a omezuje strach? Proč se chováme jako „rodič – vrtulník“? Na všechny tyto otázky a ještě spoustu dalších uslyšíte odpovědi v rozhovoru s psycholožkou Barborou Downes.

Spustit audio