Kakadu není ozdoba do bytu. Je žárlivý, temperamentní a vyžaduje péči, jinak psychicky trpí

12. únor 2021

Jak pečovat o velké papoušky, aby se jim v domácnosti dobře dařilo? Zeptali jsme se Anety Vychytilové z organizace na záchranu papoušků LAGUNA.

Ve studiu nás navštívila Aneta Vychytilová a její kakadu žlutočečelatý Kubíček. Zvláštní setkání to bylo i pro moderátorku Veroniku Hájkovou, která je sice velká milovnice zvířat, ale od dětství se trochu bála ptáků. I díky zvířecím klubům na Rádiu Junior se už toho strachu zbavila.

Jejich agresivita se dá utlumit

Byl Veroničin strach z ptáků oprávněný? Je proč se Kubíčka bát? Je to velký papoušek, má velký zobák a podle Anety se umí i pořádně rozčílit. Kakadu je temperamentní, rychlý a argesivnější než třeba větší papoušek ara. Správným zacházením se ale dá jeho povaha zmírnit.

Takhle vypadají papoušci z rodu Ara. Jsou větší než kakadu

V jedné písničce se zpívá o žárlivém papouškovi kakadu. Je to pravda? Aneta přiznala, že ano. Většina papoušků je žárlivá a své majitele si chrání. Když chce třeba Anetu někdo obejmout, Kubovi se to nelíbí a dává to najevo.

Musí být papoušek sám, aby začal mluvit?

Tihle krásní ptáci se dokážou naučit i mluvit, tedy spíše opakovat lidskou řeč, nebo různé zvuky. Často ale mají svou hlavu a povídají, jen když se jim chce. A jak je to s pověrou, že papoušek musí být sám, jinak mluvit nezačne? Není to pravda. I ve skupině dalších opeřenců se rozmluví. Naopak se mohou učit jeden od druhého.

I papoušek se může ocitnout v nouzi. A právě takovým pomáhá organizace LAGUNA. Stará se o papoušky, kteří jsou nechtění. Chovat papoušky není jen tak a když to člověk nezvládne, může mít papoušek i psychické obtíže.

S jakým papouškem by tedy měl nezkušený chovatel začít? A s čím si nejraději hrají? Poslechněte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související