Pro lidoopy může být smrtelná i obyčejná rýma. Neumí smrkat, vysvětluje bývalý ošetřovatel goril

29. leden 2021

Gorily jsou nám v dost věcech podobné. I ony jsou ohrožené nemocemi. Jak současná situace kolem koronaviru ovlivnila mezinárodní pomoc gorilám v Africe? 

Moderátorka Veronika Hájková si do studia pozvala bývalého ošetřovatele goril pražské zoo Marka Ždánského a vyptala se ho na ochranu goril v této nelehké době.

Gorily v přírodě

Marek začal jezdit za gorilami do africké přírody už před lety. Zajímalo ho, jak příbuzní jeho svěřenců ze zoo žijí ve svém přirozeném prostředí.

I gorily se mohou nakazit

I když teď byly většinou africké parky kvůli koronaviru uzavřené, podle Marka se začínají opět otevírat turistům. To pro gorily znamená hrozbu. Tito velcí primáti totiž mohou chytit od návštěvníků naše lidské nemoci. Problémem je po ně i běžná rýma. Možná jste to nevěděli, ale lidoopi neumí ani smrkat.

Marek Ždánský a jeho svěřenci v zoo

Covid-19 je tak nebezpečný i pro gorily. Už víme, že ho také mohou chytit. Onemocnění se prokázalo u několika goril v jedné americké zoo. Naštěstí měly mírný průběh. V přírodě se právě kvůli těmto důvodům nesmí lidé přibližovat ke gorilám moc blízko. 

Boj s pytláky

Africké parky ale potřebují turisty, kteří si zaplatí výlet. Získávají tak peníze na ochranu goril. Těch je totiž málo a kromě nemocí je ohrožují pytláci, kteří je loví.

Budou se gorily očkovat jako lidé? A proč bychom je měli chránit? Poslechněte si zajímavý rozhovor v audiu, nebo se podívejte na video.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior

Související