Kardiostimulátory bez drátů? Miniaturní novinka je zatím velmi drahá

14. únor 2022

Kardiostimulátor je zdravotnický přístroj, který slouží k léčení poruch srdečního rytmu, kdy srdce bije nepravidelně, pomalu, nebo vynechává, v nejhorších případech úplně zastavuje. Kardiostimulátory rytmus srdce bravurně nahrazují.

Poprvé se u nás objevily v roce 1965 a od té doby procházejí vývojem. Teď přišli vývojáři s převratnou novinkou – stimulátorem bez drátů. Bezvodičový stimulátor je miniaturní a zavádí se přes stehenní žílu.

První bezdrátové kardiostimulátory aplikovali v Kardiologickém centru Agel v Pardubicích v prosinci 2021. „V Pardubickém kraji se jednalo o vůbec první aplikaci. Je to skutečně historický přelom. Po šedesáti letech, kdy se používaly elektrody, máme stimulátor, který je nepotřebuje. Většina zdravotních rizik a komplikací odpadá,“ říká vedoucí lékař Kardiologického centra Agel Pardubice Aleš Havlíček.

Nejmenší na světě

Navíc je tento kardiostimulátor velmi malý. Podle primáře Havlíčka je to nejmenší stimulátor na světě. Je o 93 procent objemu menší, než konvenční kardiostimulátor, který se dává pod kůži na hrudník. Nový kardiostimulátor se zavádí přes stehenní žílu do hrotu pravé komory a zafixuje se tam.

Vedoucí lékař Kardiologického centra Agel Pardubice Aleš Havlíček

Zatím není vhodný pro každou diagnózu, ale už se začínají objevovat další typy, například pro stimulaci předsíní. „Zatím je to novinka, proto americká firma, která přístroj vyvinula, nasadila vysoké ceny. A samozřejmě potřebuje, aby se jí vrátily vysoké náklady na výzkum. V současné době stojí tento nový typ 180 tisíc korun. Klasický kardiostimulátor vyjde na 39 tisíc.“

„Do pěti let už bude bezvodičový kardiostimulátor běžně dostupný,“ myslí si primář Aleš Havlíček. Zatím jsou ale kritéria výběru pacientů, pro které by byl nový bezdrátový kardiostimulátor vhodný, velmi přísná.

Jak funguje běžný kardiostimulátor?

Kardiostimulátor není nic jiného, než plechová krabička, ovšem ze speciálního titanového plechu, ve kterém je baterie a řídicí jednotka v podobě mikroprocesoru. Aby stimulátor mohl dávat impulsy srdci, musí mít bezprostřední kontakt s tkání srdce. A to se řeší elektrodami zavedenými na povrch srdce nebo v posledních letech dovnitř srdce přes cévní systém. Elektrody jsou jedna až tři, podle diagnózy pacienta.

A jak se vpravuje krabička do těla? „Od srdce vede drát ke krabičce. A to má svoje rizika. Komplikace mohou přijít už při samotném zavádění elektrod. Ty procházejí mezi prvním žebrem a klíční kostí, takže může dojít k poškození elektrody. Může docházet také k uvolnění elektrody, která odcestuje někam, kam nepatří. Pacient má jizvu na hrudníku, u hubenějších nebo starých lidí s tzv. papírovou kůží, je to velmi viditelné. Stimulátor se může protlačit i na povrch těla. Celý systém je pak ohrožený infekcí. A největší komplikací je usazení infekce na elektrodách. Bezdrátový kardiostimulátor je mnohem čistším a komfortnějším řešením,“ uzavírá doktor Havlíček.

Kdy a kde se aplikoval první kardiostimulátor, na co by si lidé s kardiostimulátorem měli dát pozor? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související