Kde se vzaly názvy moří i oceánů a jak se Kolumbus u lidojedů přeslechl

30. červenec 2023

Víte, že byl nedávno uznán nový oceán? Podle čeho dali staří Řekové název Rudému moři? A u jaké oblasti žil kmen kanibalů? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Rozhlasové vlny pardubického Klubu Rádia Junior tentokrát rozhýbala Dagmar Magincová, jazyková poradkyně a lingvistka. O vzniku názvů světových i českých vod si povídala s moderátorem Zdeňkem Novákem.

Nový oceán

Světové vodstvo se dělí do čtyř hlavních oceánů. Atlantského, Tichého, Severního ledového a Indického. Nedávno byl však uznán ještě jeden, který získal jméno Jižní oceán. Dříve toto vodní území patřilo pod Indický oceán, pojmenovaný podle Indie.

Tichý oceán je největším oceánem světa. Ke svému jménu přišel díky Evropanovi. „Portugalský slavný mořeplavec Magalhães tam jako první Evropan plul docela dlouhou trasu a náhodou bylo úplně krásné tiché počasí, žádné bouře, žádné vlny, žádný průšvih,“ vysvětluje Dagmar.

Atlantik je druhý největší oceán na zeměkouli. Jmenuje se buď na počest bájného ztraceného ostrova Atlantida, anebo byl pojmenován podle pohoří Atlas v severozápadní Africe.

Mapa kontinentů a oceánů

Moře všech barev

O prázdninách často jezdíváme do ciziny k moři. Málokdo ale ví, kde ke svým jménům jednotlivá moře přišla. Černé moře například pojmenovali staří Řekové. Z jejich plaveb se jim totiž zdálo nevlídné, tajemné, bouřlivé až černé.

Žluté moře najdeme v Asii hned u Číny. Své jméno získalo po řece Huang He, neboli Žluté řece, která se do něj vlévá. Ta s sebou nese nános žlutého písku, takže řeka i moře vypadají nažloutle.

Dalším barevným mořem je Rudé moře. „Na dně jsou červení měkkýši, takoví mořští šneci, a mají červené skořápky,“ popisuje jazyková odbornice, co Řeky vedlo k výběru jména tohoto moře. Později si však lidé vysvětlovali rudou barvu planktonem, který se ve vodách nachází.

Jazyková poradkyně Dagmar Magincová

Karibik – oblast lidojedů

Karibské moře je velmi oblíbenou a drahou destinací. „Moře se jmenuje podle indiánského kmene karibů, a to byli lidojedi,“ překvapuje Dagmar Magincová. Karibové přitom znamená hrdinové, nebo smělí lidé. „A Kryštof Kolumbus, když se s nimi bavil, tak jim rozuměl, že se jmenují kanibové, to slovo přinesl do Evropy a my jsme tudíž lidojedům začali říkat kanibalové, ale to se jenom Kryštof Kolumbus přeslechl,“ dodává.

Jestli vás zajímají další záhady okolo vzniku názvů vodních toků, moří a řek, poslechněte si celý Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva , kpe
Spustit audio

Související