Jak vznikly české názvy kalendářních měsíců? U některých se budete divit

11. leden 2022

Proč se únoru říká zrovna únor? A kde se vzal březen? Staří Slované neměli pevný kalendář a části roku odhadovali podle toho, jak se kolem nich měnila příroda. Z těchto označení vznikla jména měsíců. Zjistěte, jak to bylo.

Čtěte také

Každý z nás se dříve nebo později naučí názvy dvanácti měsíců, které tvoří rok. Možná jste si všimli, že v některých cizích zemích mají měsíce pojmenované podobně, nebo i stejně.

Naši dávní předci části roku pojmenovávali podle toho, co se zrovna v tu dobu dělo v přírodě. Časem některé země přejaly latinské názvy měsíců, nebo mezinárodní označení. U nás jsme si ale ponechali původní jména spojená s přírodou.

Podívejme se spolu na některá z nich. Ta ostatní se dozvíte, když si poslechnete audio:

  • Leden – Tady by si asi každý správně tipnul, že tento studený zimní měsíc získal jméno díky ledu. A je to tak.
  • Únor – Napadá vás, jak vznikl únor? Během něj začíná tát sníh a led se noří do vody. Takže název vznikl buď ze slova ponořit, nebo ze staročeského unořit. To znamenalo ronit slzy. Země během tání skutečně vypadá trochu uplakaně, co myslíte?
  • Březen – U tohohle měsíce si můžete vybrat hned ze dvou možných variant. Krávy a další dobytek v březnu bývají březí – čekají mláďata. Je to ale také čas bříz, které začínají obrůstat listy.
  • Květen – To ví přece každý, kde se vzal květen. Všechno totiž kvete. AZajímavé ale je, že se dříve u nás tomuto měsíci říkalo máj. Název květen se uchytil až na začátku 19. století díky spisovateli Josefu Jungmannovi, který ho použil v překladu jednoho francouzského románu.
  • Červen – že by se tento měsíc jmenoval podle toho, že v tu dobu vše na zahrádce zraje a červená se? Ano, je to tak. Ale je také možné, že se červen jmenuje po červech, kteří se nejvíc činí právě v tuto dobu. A to je vtipnější vysvětlení, ne?

Původ názvů ostatních měsíců vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související