Kdo bydlí na adrese Downing Street 10 v Londýně? Nenápadný dům má kolem 100 místností

22. květen 2024

Po kom je ulice pojmenovaná? V kterém městě ji najdete? A může se člověk přijít přímo na tuto adresu podívat? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Downing Street číslo popisné 10 je jedna z nejznámějších adres hlavního města Británie. Jde totiž o oficiální sídlo britského premiéra.

Zároveň je tato adresa oblíbeným místem novinářů i filmařů. Downing street je malá ulička ve čtvrt Westminster v Londýně. Pojmenovaná je po Siru Goerge Downingovi, který tam nechal postavit několik odmů. Jeden z nich byl pak před více jak 300 lety přebudován na  sídlo, kde se od těch dob střídají britští premiéři.

Na první pohled nenápadná malá stavba má zhruba 100 místností. Kromě těch soukromých jsou tam totiž i kanceláře a konferenční prostory. Je totiž tvořena třemi původně samostatnými domy, které byli později spojeny.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související