Kdo je to dramaturg a co má na starosti?

30. květen 2017

Dnes si v rubrice Zapiš si to za uši představíme jednu profesi, kterou najdete v každém rádiu a televizi. Je to dramaturg.

Dramaturg je člověk, kterého v titulcích čtete hned mezi prvními. Tak to bude asi důležitý a bude fajn vědět, co vlastně dělá.

Dramaturga najdete nejen v televizi, ale i v divadle, taky v rádiu, a třeba i filmové nebo hudební festivaly mají svého dramaturga. Odpovídá za program, tedy za to, co se v televizi a rádiu natočí a na co se pak díváte nebo co posloucháte. Anebo jaké kapely budete poslouchat na hudebním festivalu, případně jaké filmy uvidíte na filmové přehlídce.

Dramaturg hodně čte – scénáře v televizi, divadelní hry v divadle, musí vidět všechny filmy a znát všechny hudební kapely, aby ze všeho vybral to, co by se vám mohlo líbit.

Chodí za ním autoři, kteří něco píšou, když potřebují poradit. Určitě to sami znáte – píšete třeba sloh do školy a najednou nevíte, jak dál. Jaké slovo použít nebo naopak jak vůbec začít. Jdete za mamkou nebo taťkou a poradíte se s nimi. V té chvíli jsou vaši rodiče takoví vaši osobní dramaturgové. Poradí vám, jak udělat to, co vy chcete, tak, jak to chcete. Zeptají se vás, o čem chcete psát, a navrhnou, jak začít. A vy se pak rozjedete jak dráhy, napíšete super slohové cvičení a jednička je vaše!

V té chvíli si vzpomeňte, kdo byl vaším dramaturgem a jděte mu poděkovat. Zapište si to za uši!

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video