Když se zastaví, bude válka. Kdo opravdu sestrojil staroměstský orloj? Hanuš to nebyl

8. únor 2024

Jak se orloj starý? Kdy byl naposled opravován a v kolik hodin tam můžete vidět přehlídku apoštolů a jiných figurek? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Orloj na Staroměstském náměstí v Praze jste už nejspíš někdy viděli. Je to geniální astronomický přístroj, který už přes 600 let ukazuje nejen datum a čas, ale i polohu Slunce, fáze Měsíce, astronomické cykly a svátky křesťanského kalendáře. Orloj byl spuštěn roku 1410 a dnes jde hlavně o turistickou atrakci.

Pražský orloj radnice na Staroměstském náměstí

Pražský orloj je pravděpodobně nejlépe zachovaný středověký orloj vůbec. je zároveň třetím nejstarším orlojem na světě a nejstarším stále fungujícím. Je opředen mnoha legendami. Například se říká, že když se orloj zastaví, bude válka.

Jeho stavba se přisuzuje Mikuláši z Kadaně. Každý ale jistě zná slavnou legendu o mistru Hanušovi. Že vy ne? Pusťte si Zvídavec a  Eva Sinkovičová vám ji prozradí.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související