Kolik měří Velká čínská zeď a kdo ji postavil?

13. leden 2023

Jak dlouho trvala stavba Velké čínské zdi? A proč byla vlastně postavena? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Velká čínská zeď není jen symbolem Číny, ale taky největším stavebním dílem v dějinách lidstva. Táhne se podél části hranic této země a měla ji chránit před nájezdy barbarů. Někde se rozbíhá do více směrů, jinde je přerušena třeba horou. Údajně je dlouhá kolem 21 000 km, ale někteří se domnívají, že kdysi měřila daleko víc. Dokonce prý tolik, že by mohla obkroužit celou planetu a ještě by kus zbyl. V některých místech je vysoká 10 metrů a široká 8 metrů.

Její stavba začala kolem roku 200 před naším letopočtem a trvala více než 16 století. Poslední cihly byly položeny za dynastie Ming a většina toho, co dnes ze zdi zbylo, je právě z tohoto období. Na stavbě musel nejdříve pracovat poddaný lid, císař údajně tehdy k práci donutil zhruba 70 procent populace. Pak se zapojili i zajatci nebo placení řemeslníci.

Z čeho je zeď zbudovaná? A kolik vojáků z ní střežilo hranice Číny? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související