Kolik stojí nejdražší hudební nástroje na světě? A který je nejstarší?

12. leden 2022

I mezi hudebními nástroji jsou rekordmani. Kolik váží ten největší a kde se našel nejstarší? 

Hudba nás doprovází odpradávna. A abyste mohli „provozovat“ muziku, potřebujete mít na co hrát. Prababičkou mezi hudebními nástroji je zaručeně flétna. V oblasti dnešního Slovinska našli archeologové 60 000 let starou flétnu vyrobenou ze stehenní kosti medvěda.

Mezi nástroje prodané za nejvyšší cenu patří housle z dílny italského houslaře Antonia Stradivariho. Model z roku 1721 s názvem Lady Blunt se v roce 2011 prodal za neuvěřitelných 350 milionů korun.

Nástroj ale nemusí být starý, aby měl cenu. Tipněte si třeba, kolik někdo utratil za kytaru slavného muzikanta Johna Lennona z legendární kapely Beatles. Jestli jste se trefili vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související