Kolik vajec snese slepice za rok a jak probíhá líhnutí kuřat?

25. srpen 2022

Potřebují slepice ke snášení vajec kohouta? Poslechněte si, jak dlouho trvá líhnutí a co se při něm děje. A víte, který pták má nejmenší vejce na světě?

Když se o dvou lidech řekne, že se podobají jako vejce vejci, znamená to. že jsou stejní. Ale i vajíčka se mohou lišit! Barvou, velikostí... Věděli jste třeba, že nejmenší vejce snáší kolibřík, největší pak pštros?

My se ale běžně setkáváme hlavně s těmi slepičími. Ta jsou taky moc zajímavá. Slepice snese průměrně 240 až 360 vajec za rok. Pokud ale chcete, aby se z nich vylíhla kuřátka, musí být vejce oplozená a k tomu je zapotřebí kohout.

Jak probíhá vývoj kuřete ve vejci a jeho líhnutí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související