Kombajn je vrchol zemědělství, pochvaluje si budoucí opravář strojů, které stojí i 6 milionů

29. březen 2022

Jak se správně říká kombajnu? A co všechno musí umět opraváři zemědělských strojů a jde to i holkám? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišel milovník kombajnů Pavel Janů, který studuje 3. ročník učebního oboru Opravář zemědělských strojů. Doprovodil ho zástupce ředitele pro odborný výcvik Tomáš Krejčí z VOŠ a SOŠ v Bystřice nad Pernštejnem. Janu Rychterovou zajímalo nejen vše kolem kombajnů, ale také kolem soutěže České ručičky, ve které poměřují svoje znalosti učni různých řemesel.

Pohled ze tří metrů

„Kombajn je vrchol zemědělství,“ říká Pavel. Jízda s touhle obří mašinou ho moc baví. „Vždycky mám z toho skvělý pocit, dívám se na svět z výšky,“ libuje si. Kombajnér totiž sedí ve výšce tří metrů.

Pavel Janů a Tomáš Krejčí z VOŠ a SOŠ v Bystřice nad Pernštejnem

Možná jste ani nevěděli, že kombajnu se správně říká sklízecí mlátička. „Kombajnér by měl být zároveň opravář,“ vysvětlil Pavel. Sklízecí mlátička dnes stojí čtyři až šest milionů korun, je to hodně drahé zařízení, takže s ní může jezdit jen člověk, který tomu obrovskému stroji rozumí.

Šikovné studentky

Mezi zemědělskou techniku patří traktory, kombajny, nakladače, sběrací vozy, přístroje z inteligentních kravínů a spousta dalších. Strojů a mašinek, které se člověk na takové škole naučí opravit, je opravdu hodně.

„Opravář ví, kam sáhnout,“ doplnil Tomáš. A dodal, že na učilišti jsou i ohromně šikovné holky, které strojům rozumí často víc než kluci.

Musí člověk mít řidičák na auto, aby mohl jezdit kombajnem? Jak se dokáže kombajn napojit na GPS? A na co krávy potřebují drbátko? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související