Král rozhlasových pohádek Karel Weinlich slaví 90. narozeniny

3. duben 2020

V dětství nedokončil základní školu, a přesto se proslavil. Jeho práci znáte, i když o tom asi ani nevíte. Jaký je režisér pohádek, které tak rádi posloucháte v rádiu?

Karel Weinlich se rád označuje za „pohádkáře českého“. Není divu, vždyť režíroval víc než tři sta velkých rozhlasových pohádek a desítky a desítky malých pohádek a rozhlasových her. V Československém, později v Českém rozhlase působil dlouhých šedesát let.

Nelehké dětství ho nezlomilo

Dětství Karla Weinlicha vůbec nebylo jednoduché, kvůli válečným okolnostem nedokončil ani základní školu. Mluvil napůl česky a napůl německy. Když se kamarádil s Němci, dostal prý nakládačku od českých dětí, když kamarádil s českými dětmi, měl zas problémy s těmi německými. No, lehké to neměl, přesto zvládl všechno dohnat a stal se z něho snad nejslavnější rozhlasový režisér, kterého zná několik generací posluchačů.

Karel Weinlich režíroval stovky rozhlasových pohádek

Musí být princezna krásná?

Jana Rychterová se Karla Weinlicha zeptala třeba na to, kterou svoji pohádku má nejraději, nebo jestli při natáčení pohádek rozlišoval malé a velké role. Byl přísným režisérem? Na to Karel Weinlich odpověděl, že prý vůbec není nejdůležitější režisér, ale tým, který vytvoří, a důvěra herců, které si vybere.

A zajímá vás, jestli musí být podle pana režiséra princezna krásná? Prý rozhodně ano! Hned ale dodal, že nezná žádnou ošklivou ženu a žádnou ošklivou princeznu. Co ale herečka, která chce rozhlasovou princeznu hrát, rozhodně nesmí mít? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Poslouchejte s námi

S prací Karla Weinlicha se na Rádiu Junior setkáváte pravidelně. Často totiž „jeho“ pohádky vysíláme a vy si je pak můžete poslechnout na našem webu na stránce Pohádky a příběhy.

Netočil ale jen pohádky. Do 26. dubna si u nás můžete poslechnout například jeho detektivku se Sherlockem Holmesem Škola v opatství.

Celé Rádio Junior přeje panu režisérovi všechno nejlepší k 90. narozeninám, které oslaví 6. dubna!

Něco pro rodiče na radioteka.cz

Vyberte si z těch nejkrásnějších příběhů, které režíroval legendární Karel Weinlich, v e-shopu radioteka.cz

>> Další zajímavé informace o této osobnosti na ČRo Dvojka

Spustit audio

Související