Křupete si klouby? Je to škodlivé, nebo je to mýtus?

20. říjen 2021

Jak to, že klouby občas vydávají zvuk připomínající praskání bublinkové fólie nebo šlápnutí na práskající plod keře pámelníku? Může křupání klouby poškodit? 

Jak vlastně funguje praskání kloubů? Pokud roztahujeme nebo výrazně ohýbáme kloub, v kloubním pouzdru dojde k podtlaku. Podtlak pak nasává oxid uhličitý a kyslík z membrány kolem kloubní dutiny do tekutiny v dutině. Tyto plyny se tam pak spojí do bublin a právě vytvoření bublin vydává zvuk prasknutí. Plyn se po krátké době opět uvolní zpět a celý proces se může opakovat.

Zní to složitě? Poslechněte si Zvídavce, kde vám to Eva Sinkovičová vysvětlí. Prozradí taky, jestli křupání kloubů škodí prstům, nebo vás za to rodiče okřikují zbytečně.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související