Který tunel je nejdelší na světě? Stavitelé museli řešit špatnou náladu řidičů

19. leden 2023

V které zemi byste narazili na téměř tisíc tunelů? A jak se dá pečovat o psychiku řidičů při jízdě v dlouhých tunelech? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Bez zkratek přes hory nebo pod vodními plochami by bylo naše cestování často mnohem delší. A proto lidé budují tunely. Tím nejdelším se pyšní Švýcarsko. Gothardský železniční tunel funguje od roku 2016, stavěl se 24 let a měří 57 kilometrů. Vede přes Alpy ze švýcarského Curychu do italského Milána. Vlak ho projede zhruba za 20 minut rychlostí 250 km za hodinu.

Nejdelší silniční tunel světa se jmenuje Laerdalský tunel. Měří přes 24 kilometrů a spojuje dvě norská města – Oslo a Bergen.

Nejdelším podmořským tunelem je Eurotunel spojující Francii a Velkou Británii. Ten byl vystavěn pod Lamanšským průlivem, měří přes 50 km a z toho 38 kilometrů vede pod hladinou moře.

Stavitelé se musí zamýšlet i nad tím, jak cesta ve stísněném tmavém tunelu ovlivňuje náladu řidičů. V jednom z nich proto použili zajímavé řešení. Jaké? A která země má kolem 1000 tunelů? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související