Máte-li příležitost, využijte ji, radí herecký pár Vlasáková a Dolanský. Během pouti do Santiaga zažili krizi

10. srpen 2023

I cesta je cíl! Jak oblíbenému hereckému páru ubíhala cesta do Santiaga de Compostela? A měli během ní i nějakou krizi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

K moderátorovi Jirkovi Kohoutovi do Klubu Rádia Junior zavítali herci Lenka Vlasáková a Jan Dolanský. Zavzpomínali na poutní cestu do Santiaga de Compostela.

13 dní chůze

Lenka a Honza se v dubnu tohoto roku vypravili na vlastní pěst do španělského poutního městečka Santiago de Compostela. Absolvovali tak svatojakubskou cestu, která vede k hrobu svatého Jakuba. „Museli jsme si to rok dopředu naplánovat a říct všude, kde jsme zaměstnaní, že v ten daný termín tady nebudeme,“ vzpomíná Honza.

Z pracovního režimu tak vypadli na 3 týdny. Autem odcestovali přes Francii do Portugalska, kde započala jejich třináctidenní cesta dlouhá 300 kilometrů.

Cíl poutníků – Katedrála v Santiago de Compostela

Sbírání razítek

Většina cestovatelů na sobě nosí symbol svatojakubské mušle, aby bylo vidět, kam mají namířeno. Po cestě poutníci sbírají i speciální razítka do svých knížek. „Máš takzvaný credencial, takový bloček, kam dostáváš razítka na různých zastávkách,“ popisuje Honza.

Tento průkaz poutníka slouží především k tomu, aby v lidé v Santiagu poznali, že poutník cestu skutečně absolvoval, a mohli mu tedy na konci jeho dobrodružství vystavit certifikát.

Svatojakubská mušle jako označení trasy slavné cesty poutníků do Santiago de Compostela

Krizový moment

Chodci si po cestě sami shánějí jídlo, proto musí pečlivě plánovat zastávky. To se trochu vymstilo i Lence s Honzou. „Bylo to druhý nebo třetí den, takový krizový moment, kdy jsme přešli restauraci s tím, že bude nějaká za dva kilometry,“ vzpomíná Lenka. 

Jak se ale ukázalo, žádná restaurace tam nebyla, takže bez jídla a pití museli společně ujít dalších 10 kilometrů. Trochu se kvůli tomu i pohádali. „V momentě kdy je ta příležitost, tak ji musíš okamžitě využít a nespoléhat na to, že něco přijde potom,” radí proto Lenka s Honzou. A to se týká nejen cestování, ale i života.

Pokud se chcete dozvědět, co všechno si Lenka a Honza sbalili do batohu, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , bva , kpe

Související