Jeden herec, jedno divadlo: Jak se v době sociálních sítí a akčních vjemů udržuje zájem diváků

10. červenec 2023

Jan Horák pohybem a slovy vypráví příběhy. Má divadlo jednoho herce a může hrát prakticky kdekoliv, třeba i v Itálii. Jak publikum jeho představení přijímá? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jan Horák je herec a herecký lektor, který pohybem a slovy vypráví příběhy. Má divadlo jednoho herce, na jevišti je tedy sám. Díky minimalismu může hrát prakticky kdekoliv, a to taky dělá. Svými představeními bavil diváky třeba i v Itálii. Jak se mu hrálo v italštině i na spoustu dalších zvídavých otázek se ho ptala Eva Sinkovičková.

Mám jen sebe a svůj hlas

Janovo divadlo, včetně kulis, se vejde do jednoho kufru. Nebál se, že to divákům nebude stačit? „Mě na začátku hrozně zajímalo, jestli jsou lidi dneska schopní při té spoustě vjemů, které mají ze sociálních sítí, z internetu a z televize, tak jestli jsou schopní se dívat na jednoho člověka, jak jim vypráví příběh,“ vysvětluje. 

Prostě mám sebe, svoje tělo, svůj hlas, jsem takový, jaký jsem a vyprávím příběh. No a kupodivu vidím, že ty lidi to pořád baví,“ dodává s uspokojením.

Hrál v italštině, i když ji neumí

Jeho mistrovským kouskem bylo představení František blázen o italském světci, které hrál v italštině, ačkoli tento jazyk neovládá. Prostě se monolog, který trvá hodinu a dvacet minut, naučil nazpaměť. 

„Pomáhala mi jedna známá, která je rodilá Italka, ale má maminku Češku. Pomáhala mi s důrazy, s přízvukem,“ vzpomíná. Představení párkrát odehrál v Itálii. Přes covid však všechno zapomněl. Chtěl by ho ale opět oprášit, a jak se smíchem říká, líbilo by se mu hrát před papežem.

Jak se vypořádal s tím, že mu jednou celé divadlo v kufru ujelo vlakem? Zvládl představení odehrát? I tuhle vtipnou historku uslyšíte, když si pustíte celý rozhovor, který najdete v horní části článku pod fotkou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související