Mezi dietou a anorexií je tenká hranice, varuje blogerka, která skončila v nemocnici

18. červen 2024

Jak poznat, že někdo v mém okolí trpí mentální anorexií? A jak probíhá její léčba v nemocnici? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Klára Nováková si v Klubu Rádia Junior povídala s Martinou Hrnčířovou, blogerkou, která si v mládí prošla mentální anorexií. Společně probraly, jak poznat, jestli se někdo ve vašem okolí s poruchami příjmu potravy potýká, případně jak mu pomoci.

Martina Hrnčířová

Jak hubnout zdravě

Poruchy příjmu potravy se řadí mezi onemocnění, během kterých náš každodenní život ovlivňuje jídlo. Mentální anorexie se projevuje tak, že člověk nejí, nebo jí velmi málo, protože chce zhubnout. „Člověk má narušené vnímání vlastního těla, postupně se vidí jinak, než vypadá,“ popisuje ze zkušenosti Martina.

Při anorexii se člověk vnímá jinak, než jak ve skutečnosti vypadá

Pokud má ale někdo touhu hubnout, existují mnohem lepší způsoby, než přestat jíst. Například mít dostatek pohybu a dodržovat správnou životosprávu. „Jíst vyváženě, ale když se občas odměníme a zahřešíme, tak si z toho nedělat žádné výčitky, protože to naše tělo to úplně v pohodě snese,“ vysvětluje blogerka.

Diety by děti jinak zdravé děti držet neměly. Může to ovlivnit vývoj, mohou se kazit se zuby, vypadávat vlasy a křehnout kosti. „Mezi dietou a poruchami příjmu potravy může být někdy opravdu tenká hranice,“ varuje.

Čtěte také

Všímat si maličkostí

Jak poznat někoho, kdo má s jídlem problém? Takový člověk výrazně zhubne a začne často i nosit oversize volné oblečení. Ví totiž, že by jeho ubývající váha mohla budit pozornost. 

„Ve svém okolí je třeba si všímat, jestli člověk nemění své jídelní chování, jestli spolužačka nevyhazuje pravidelně svačinu,“ říká Martina Hrnčířová. Člověk trpící mentální anorexií se může potýkat s depresemi, nedostatkem energie, nebo se může bát chodit do společnosti.

I tím, že si všimneme něčeho neobvyklého, můžeme dotyčnému zachránit život. Důležité je především informovat někoho dospělého, rodiče, učitele, nebo školního psychologa.

Pokud se chcete dozvědět, jak probíhá léčba mentální anorexie v nemocnici, poslechněte si Linku důvěry.

Nevíte, co dělat?

Jestli máte s jídlem problém, nebo někoho takového znáte, svěřte se s tím někomu dospělému. Jestli nemáte komu, nebo se bojíte, konkaktujte odborníky Linky bezpečí na webu linkabezpeci.cz/pomoc. Poradí vám přes telefon, chat, nebo email. Čím dřív se ozvete, tím dříve se všechno vyřeší.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Klára Nováková , bva
Spustit audio

Související