Viděla jsem jídlo a měla pocit, že přibírám, vzpomíná na anorexii vicemiss Čerešňáková

9. květen 2023

Jak poznat poruchu příjmu potravy a jak s ní bojovat? A co pozitivního i negativního přinesly Evě Čerešňákové soutěže krásy? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior si s moderátorkou Klárou Novákovou povídaly vicemiss z roku 2007 Eva Čerešňáková a psycholožka Barbora Downes. Společně se zabývaly tématem krásy, nástrahami s ní spojenými, sebevědomím i poruchami příjmu potravy.

Sebevědomí trápí i modelky

Eva Čerešňáková se v roce 2007 stala první Českou vícemiss. Následně se umístila v první desítce na mezinárodní soutěži krásy s názvem Miss Earth. Mezi lety 2016 a 2018 byla ředitelkou a tváří soutěže krásy České Miss. Ačkoliv to všechno může znít růžově a bezchybně, nebylo tomu tak vždycky.

Lidé se mezi sebou srovnávají v běžném životě a jinak tomu není ani ve světě modelingu. Všimneme si, když je někdo hubenější, zábavnější, vysportovanější, a to ubližuje našemu sebevědomí. 

Poruchy příjmu potravy

Už jako mladou dívku Evu trápila porucha příjmu potravy. „Ta zkušenost byla kolem patnáctého roku, kdy jsem začala přibývat na váze, začaly se mi dělat boky a ženské tvary,” vzpomíná Eva. Přitom přibírání na určitých částech těla je během dospívání zcela normální.

Eva Čerešňáková

„Přijde mi, že je problém, že holky v dospívání nabývají pocit, že to, jak vypadají, je jejich nejdůležitější hodnota. Mají pocit, že pokud nebudou krásné, jsou vlastně k ničemu, nemají světu co dát,” vysvětluje psycholožka Bára Downes. Problémy se sebevědomím nebo poruchy příjmu potravy jsou čím dál častější i mimo branži topmodelek. Negativní vliv na vnímání sebe samého mohou mít sociální sítě. „Spousta lidí se tam zeštíhlí, upraví, nebo se natočí z úhlu, ze kterého vypadají dobře,“ upozorňuje na běžné praktiky na sítích modelka.

Na koho se obrátit

Pokud máte pocit, že vy, nebo někdo ve vašem blízkém okolí, řešíte jídlo více, než je obvyklé, nebo pokud si myslíte, že máte náběh na nějakou z poruch potravy, rozhodně si to nenechávejte pro sebe. „Měli bychom se někomu svěřit. Většinou to nebývá úplně jednoduchý problém na řešení a je fajn, když nám s tím nějaký odborník pomůže, nebo aspoň rodič ví, o co se jedná,“ radí psycholožka.

I Eva vděčí za pomoc rodičům. „Sáhla jsem si až na tu hranici mentální anorexie, kdy naštěstí rodiče zasáhli a v nějaký moment mi pomohli, abych do toho nespadla úplně,“ popisuje.

Jestli se chcete dozvědět, jak soutěže krásy Evě ovlivnily život, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva

Související