Mezi gorily nechodíme. Richard má sílu jako sedm mužů, vysvětluje chovatel pražské zoo

12. srpen 2022

Kolik druhů primátů můžete vidět v Zoo Praha? A koho místní gorily nemají v lásce? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítal Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů v ZOO Praha. Kdo že jsou to ti primáti? „Primáti můžou být třeba lemuři, což jsou poloopice nebo třeba my lidé, gorily, šimpanzi nebo orangutani,” vyjmenovává Martin.

Mezi primáty patří i oblíbené opice. Třeba tamarín vousatý nebo drobné guerézy. Ale pozor! Gorila rozhodně není opice!

Královna Anka

Čtěte také

Právě gorily nížinné si Martin oblíbil a stará se o ně. A má mezi nimi i svou favoritku. „Kdybych si měl vybrat, největší sympatie chovám k nejstarší gorile Kambě. A myslím, že sympatie jsou vzájemné,“ přiznává. Tohle přátelství má ale svá omezení. „Mezi gorily nechodíme, Richard má totiž sílu jako sedm vašich tatínků,“ vysvětluje Martin.

V ZOO Praha jsou i lemuři. Je tam nějaký král Jelimán, slavný lemur z animáku Madagaskar? „Chtěl bych upozornit, že takového, jako je král Jelimán, u nás nemáme,“ říká Martin. „U nás, stejně jako v přírodě, šéfuje samice. My tam máme královnu Anku.“

Chudák doktor

Primáti mají i dobrou paměť na lidské tváře. Své o tom ví například veterinář pražské zoo. „Gorily pana doktora poznají i v davu,“ prozrazuje chovatel. Rozhodně to ale není tím, že by se na něj těšily. „Našeho pana doktora nemá moc zvířat v lásce,“ doplňuje s úsměvem.

Chcete se dozvědět, čím se baví gorily a co mají rády k snídani? Pusťe si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související