Mistryně ve freestylové jízdě na BMX se učí podle YouTubu

29. březen 2023

Podle videí na internetu se dá naučit skoro všechno. Dokonce i triky na kole.

Terce Rašové tentokrát z tašky Síťovky čouhají medaile a taky kolo. Víte proč? V moři sociálních sítí ulovila mistryni Evropy ve freestylové jízdě na BMX. Jmenuje se Iveta Miculyčová. V srpnu roku 2022 vyhrála ve svých 16 letech mistrovství Evropy a v 17 letech získala 3. místo na mistrovství světa.

Dvakrát se taky stala mistryní České republiky. Iveta umí na kole spoustu triků – protočení řídítek, otočku o 360 stupňů, ale i karambol, při kterém v letu pustí kolo, chytí se rukama jen sedla a pak se vrátí zase na kolo a dopadne na rampu. A to není všechno. Iveta jako první žena v Česku umí udělat backflip, což je salto vzad na BMX kole.

Do olympiády v Paříži, která bude v roce 2024, by se ráda naučila flair, což je salto v rampě s otočkou o 180 stupňů a moc závodnic na světě ho neumí. Zajímavé je, že Iveta nemá žádného trenéra, všechno se učí sama podle videí na YouTubu nebo Instagramu nebo to odkoukává od kluků ve skate parku.

Jakým heslem se Iveta řídí? Co se jí stalo při kvalifikační jízdě na mistrovství Evropy? A v jakém dalším sportu byla úspěšná? Poslechněte si tento díl podcastu Síťovka.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >> Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související